• Nieuws en actualiteiten

19-12-2020

Mais 2020 nu al voeren vergt extra aandacht

In veel rantsoenen wordt de maïs van 2020 nu al gebruikt. Op de meeste melkveebedrijven gaat dit niet zonder slag of stoot. De melkopbrengsten vallen tegen, daarentegen stijgen de gehaltes. Hoe kunnen we optimaal omgaan met de maïs van 2020? 

De maïs van 2020 is over het algemeen droog en de pit is erg hard. Het drogestofgehalte varieert van 36% tot en met 51% drogestof. Ook de zetmeelgehaltes houden niet over; deze variëren van 270 tot en met 400 gram zetmeel; de gemiddelde kuil zit op 330 gram zetmeel. 

Veel maïs noodrijp
Door de extreme droogte in 2020 die tot ver in september bleef, is veel snijmaïs noodrijp geworden. Veel kuilen hebben daardoor een hoog aandeel bestendig zetmeel en zijn traag verteerbaar. In de praktijk zien we dat de maïs nog bestendiger en trager is dan de kuiluitslag weergeeft. 

Pensenergie toevoegen
Door het hoge aandeel bestendig zetmeel missen we pensenergie. Om meer pensenergie aan het rantsoen toe te voegen, moet er extra tarwe of gerst ingerekend worden. Maar met het toevoegen van meer pensenergie wordt het zetmeel van de maïs niet beter verteerbaar; hiervoor is de pit te hard. Veel pitten vind je terug in de mest. 

Maïs inweken
Om de harde maïspitten beter benutbaar te maken, raden we aan de maïs enkele uren voor het voeren in te weken. Door de maïs nat te maken, creëren we hetzelfde effect als bij maïs die al een half jaar in de kuil zit. Door het vocht wordt de pit natter en zachter. Door het zachter worden van het zetmeel wordt de voeropname beter en stijgt de totale benutting van de maïs. 
 

Meer weten over het voeren van de maïs van 2020? Neem contact met ons op!