• Nieuws en actualiteiten

20-12-2020

Grondstofprijzen blijven voorlopig nog hoog

De grondstofprijzen zijn de laatste weken flink gestegen. Zoals het nu lijkt, is de top bereikt. Maar zitten we voorlopig nog wel met historisch hoge prijsniveaus voor voergrondstoffen. Het ziet er niet naar uit dat de prijzen op korte termijn dalen. Wat zijn de verwachtingen voor 2021?

Wat achter deze hoge prijsniveaus schuil gaat, is enerzijds protectionisme zoals van Rusland (recent stelde zij nog een exportheffing van €25 per ton tarwe in) en anderzijds omdat relatief weinig aanbod is op de grondstoffenmarkt. De oogsten op het Noordelijk halfrond zijn achter de rug en de voorraden zitten in de schuur. Sinds de oogstperiode zijn de prijzen alleen nog maar gestegen. Dit feit nodigt verkopers niet uit om zaken te doen op de markt, waardoor er aan de aanbodkant geen druk komt. 
De eerste druk die er kan komen, is medio maart – april. Dan wordt de balans opgemaakt hoe de gewassen de winter hebben doorstaan en komen de eerste oogstprognoses voor het nieuwe jaar. 

China is dé koper
En dan is er natuurlijk China. Daar waar China door de verkoopprijzen van onze zuivelproducten onze zuivelnoteringen in de benen houdt, geldt dit ook voor de prijzen van de grondstoffen. China is dé koper van dit moment. Zowel op de graanmarkt als op de eiwitmarkt slaat China in. 

Verwachtingen 2021
Blijft de Chinese vraag onverminderd groot of raakt de Aziatische reus een keer verzadigd? En dus mogen we prijsverlagingen verwachten? Ik heb er een hard hoofd in. Met de verwachtingen voor de aankomende oogsten én de grote wereldwijde vraag naar soja zullen de prijzen tot medio maart – april 2021 niet zomaar terugzakken naar de niveaus van week 20 tot week 35 van 2020. In die periode stonden de noteringen voor soja en raap 33% lager dan nu!

Extreem volatiel
Wat dit alles ons leert, is dat markten extreem volatiel zijn dit jaar. De coronapandemie deed in maart 2020 de prijzen nog pijlsnel stijgen. Toen door een gebrek aan transportcapaciteit. Nu zien we dat de prijzen wederom enorm stijgen. Nu door een sterke wereldwijde vraag en een slechts gewone oogstverwachtingen. 
Wat het ons ook leert (en in het verleden al geleerd heeft), is dat je stil moet zitten als je geschoren wordt. Op dit moment de markt nemen zoals deze is. Nu geen posities innemen want het kan ook (door onvoorziene omstandigheden) toch weer sneller dalen dan we nu denken. 

Zodra de noteringen weer koopwaardige niveaus bereiken, is het zeker de moeite waard om eens met uw Vitalisator te overleggen wat de mogelijkheden van voorkoop zijn bij bepaalde grondstoffen.

Martien Rongen, directeur Vitalvé
 

Sparren met Martien Rongen? Neem contact met ons op!