• Nieuws en actualiteiten

29-10-2020

Zoektocht naar optimaal stalklimaat voor de koe

Afgelopen zomer hebben veel melkveebedrijven alle zeilen bij moeten zetten om hittestress bij de melkkoeien te voorkomen. Inmiddels is de eerste nachtvorst gemeten. Dus is het belangrijk opnieuw te zoeken naar het beste optimum tussen temperatuur, luchtvochtigheid en luchtsnelheden. Om zo voor een optimaal stalklimaat te zorgen waarbij de koeien optimaal presteren. 

Een koe produceert veel warmte. Bij een melkproductie van 50 kg/dag produceert een koe ongeveer 6300 BTU (British Thermal Units) per uur. Dat is twee keer zoveel warmte dan een koe die een melkproductie van 20 kg per dag heeft. En 19(!) keer zoveel als een mens in rust.

Hittestress voorkomen
Koeien houden van een omgevingstemperatuur tussen de 4 en 21 graden Celsius. Dan voelen ze zich het meest comfortabel, hebben ze geen hittestress, blijven ze voldoende eten en is de melkproductie maximaal. Aangezien het de laatste jaren in de zomers meestal warmer dan 21 graden was, moeten koeien de mogelijkheid hebben zich te beschermen tegen te hoge temperaturen. Liefst zonder tussenkomst van de mens. Koeien kunnen niet op ons wachten om ventilators aan te zetten! 

Ventilatie in de winter
In de winter bij koude temperaturen gaat het ook soms mis. Over het algemeen wordt er dan minder geventileerd om te voorkomen dat het in de stal te frisjes wordt. Maar daarmee is het voor koeien al snel te warm en verslechtert de luchtkwaliteit.
Belangrijk is dus om ook in de winter voldoende luchtstroom van goede kwaliteit te regelen. Dit verlaagt het risico van longproblemen. Dit komt neer op 4 tot 8 keer per uur de ‘lucht’ vervangen. In de zomer is luchtvervanging van 40 tot 60 keer per uur nodig.                                                                                  

Luchtvochtigheid en warmte
Warmte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid is funest voor koeien. Om de impact van deze combinatie te bepalen is er de Temperature Humidity Index (THI). De THI houdt er dus rekening mee wat de luchtvochtigheid doet met de koe. Om het voor een koe aangenaam te houden, moet de temperatuur omlaag bij een hoge luchtvochtigheid. Als de buitentemperatuur stijgt, blijft het aantal rustmomenten van de koe gelijk, maar de tijd dat de koe ligt te rusten wordt korter. Dat komt omdat bij een koe die ligt, de lichaamstemperatuur met 0,5 °C per uur toeneemt. Gaat de koe staan, dan koelt ze door luchtcirculatie af. Haar lichaamstemperatuur daalt dan met 0,25 °C per uur. Het zijn de eerste signalen van hittestress.

Hittestress verhoogt uiteindelijk de ademhaling. Daardoor ademt een koe soms tot 10 liter vocht uit per dag! Deze veranderingen in haar dagelijkse doen - samen een met verlaagde voeropname - zijn verantwoordelijk voor de klinische problemen bij koeien. Problemen die we associëren met warm weer.

Vragen over het beste klimaat voor uw koeien? Neem contact met ons op!