• Nieuws en actualiteiten

23-02-2023

Tips voor de lammeropfok

Het lammerseizoen is voor sommige geitenhouders in volle gang, voor anderen nog in aantocht. Een vaak hectische periode, waarin extra aandacht voor sommige punten, hoe klein ook, altijd zinvol is. Daarom hierbij enkele tips van onze lammeropfokspecialist Karin de Brouwer.

Biest
Meten
De kwaliteit van biest blijft erg belangrijk. Meten is weten. Zorg er daarom voor dat de refractometer altijd bij de hand is om de biest, voor het voeren, nog eens te controleren op kwaliteit. De refractometer geeft een indicatie van het aantal IgG’s in de biest. 
Daarnaast is het van belang om ervoor te zorgen dat de biest hygiënisch gewonnen is én vers blijft. Zodat daarmee het kiemgetal niet te hoog oploopt.

Opwarmen
Laat biest niet te lang buiten de koelkast staan. Warm kleine porties op. Hierbij kan een sous-videstick in het water erg handig zijn. Deze houdt het water op een constante temperatuur. Zo worden eiwitten niet gedenatureerd en blijft de biest op de juiste temperatuur.


Hygiëne
Hygiënesluis
Maak in de vorm van een hygiënesluis een duidelijke scheiding tussen het vuile en het schone gedeelte. Dit is heel gemakkelijk en met eenvoudige middelen te creëren. Bijvoorbeeld door een bankje of ander object als scheiding te gebruiken. Het gebruik van gekleurde laarzen en overall in de lammerstal geeft een goede visuele scheiding tussen de geiten/oudere lammeren en de jonge lammetjes. Een flitsende kleur is overzichtelijk. En natuurlijk ook nog eens fleurig!
Bescherm uzelf én de lammetjes door het dragen van handschoentjes en overschoentjes!

Ontsmetten
Het is van groot belang de navel en daarnaast de oornummers van het lam goed te ontsmetten om het binnendringen van ziektekiemen zo veel mogelijk te voorkomen. Ook is het belangrijk dat de navel van het lam snel indroogt. Voor het ontsmetten heeft jodium de beste eigenschappen. Alcohol is erg belangrijk om de navel snel te laten indrogen. Jodiumtinctuur is een combinatie van beide stoffen en het juiste middel voor het ontsmetten van navels en oornummers. Een hoog percentage, bijvoorbeeld Jodiumtinctuur 10%, is het effectiefst.

Schoonmaken/Weggooien
Met warm water en een kan reinigingsmiddel in de lammerruimte kunt u de instrumenten voor de lammeropfok tijdig en op de juiste manier schoonmaken. Denk hierbij aan biestflessen, sondes, slangetjes, speentjes, enzovoort.
Hebt u weinig tijd om direct schoon te maken? Maak dan gebruik van twee sets en leg elke ochtend één set in een emmer warm water met reinigingsmiddel.
Vergeet ook niet om tijdig drinkmaterialen weg te gooien! Zeker na afloop van het seizoen.

Kalk/Strooisel
Houd de dieren op een goed droge ondergrond. Gebruik hiervoor uiteraard voldoende strooisel. Maak daarnaast gebruik van kalk met een groot absorberend vermogen. Dit zorgt voor een zeer snelle opname van vocht en daarmee voor een schone omgeving voor (jonge) dieren.