• Nieuws en actualiteiten

30-03-2023

Inzicht in cijfers essentieel op Praktijkinnovatie bedrijf Vecunda Sassekamp

Met de VitalMonitor hebben we binnen Vitalvé een prachtig programma ontwikkeld, waarmee we dagelijks werken aan het verhogen van het rendement bij onze geitenhouders. Op praktijkinnovatiebedrijf Vecunda Sassekamp worden wekelijks de technische en economische cijfers middels de VitalMonitor in beeld gebracht. Hierbij streven we naar een maximale voerwinst met een gezonde veestapel.

De voerwinst wordt berekend door alle voerkosten, van zowel ruwvoer, bijproducten, krachtvoer en additieven in mindering te brengen van de melkopbrengsten. Het aantal melkgeiten dat gehouden mag worden per bedrijf is vandaag de dag limiterend, dus iedere geit die gehouden mag worden dient een zo hoog mogelijke voerwinst te behalen. Bedrijven met de hoogste voerwinst hoeven niet per se de bedrijven te zijn met het hoogste rendement. Een hoge voerwinst behalen is één, maar daarbij een laag uitvalspercentage en dus een laag vervangingspercentage van de veestapel behalen is bepalend voor het rendement op uw bedrijf. 

Analyses uit de VitalMonitor
Uit analyse van de cijfers die verkregen worden uit de VitalMonitor, zien we dat melkproductie doorslaggevend is voor een hoge voerwinst. Hoe hoger de grammen vet- en eiwitproductie, hoe hoger de voerwinst. Daarnaast is er gekeken naar welke factoren bijdragen aan een hogere voerwinst. We hebben gekeken naar % ruwvoer, kilogram krachtvoer per 100 kg meetmelk en naar de kostprijs per kg droge stof van het rantsoen. Al deze factoren geven geen duidelijk verband met voerwinst.  Droge stof voeropname en de voerefficiëntie dragen beide, naast de melkproductie, ook bij aan een hogere voerwinst.

Voerkosten per dier per dag worden uiteraard bepaald door de kosten van de voeders waaruit het rantsoen bestaat. Echter, de voeropname speelt een veel grotere rol in de opbouw van voerkosten per dier per dag. Om een maximale melkproductie te behalen, is een zo hoog mogelijke voeropname nodig. Een bedrijf kan dus hoog uit komen wat betreft voerkosten per dier per dag, maar wanneer hiervan significant meer melk gemaakt wordt, resulteert dit toch in een hogere voerwinst. Hetzelfde geldt voor het krachtvoerverbruik. 

Voorbeeld voerkosten:
Resultaten per geit per dag       Bedrijf A        Bedrijf B         Bedrijf C
Kg melk                                         2,9                3,5                 4,0
DS voeropname                            2,60              2,65               3,05
Voerkosten                                  € 0,89          € 0,93            € 1,09
Voerwinst                                    € 1,43           € 1,74            € 2,00


Praktijkinnovatiebedrijf Vecunda Sassekamp
Op praktijkinnovatiebedrijf Vecunda Sassekamp zijn we dagelijks bezig met het verbeteren van resultaten. Vanuit data en analyses passen we verschillende voermethodieken toe en bekijken we welke leiden tot de hoogste voerwinst. Momenteel behalen we hier een gemiddelde voerwinst van € 2,00 per dier per dag. Iets waar we trots op zijn, maar ook iets waarvan we overtuigd zijn dat het nog beter kan. Om te komen tot een maximale voerwinst spelen diverse factoren een rol. Een paar belangrijke punten op een rij:

Een rantsoen dat specifiek af is gestemd op de behoefte van de desbetreffende dieren;
Kritisch zijn op regelmaat in management, zoals vaste voertijden;
In- en uitkuilmanagement; 
Het meermaals aanschuiven van voer gedurende de dag; 
Dieren zo min mogelijk verplaatsen en streven naar zoveel mogelijk rust en regelmaat zijn essentieel voor het behalen van een hoge voeropname en daarmee hoge melkproductie. 
De actuele voeropname op praktijkinnovatiebedrijf Vecunda Sassekamp schommelt momenteel rond de 3 kg droge stof. Dit met een variatie van 2,4 kg droge stof bij verse, opstartende dieren tot 3,25 kg droge stof bij de hoogproductieve geiten. Smakelijkheid van het rantsoen is belangrijk, maar daarnaast sturen wij actief op afbraak snelheden in de pens. Om veel kilo’s droge stof te vreten, is de snelheid van het rantsoen cruciaal.  

Op praktijkinnovatiebedrijf Vecunda Sassekamp analyseren we met grote regelmaat uitvalscijfers per diercategorie en de reden hiervan. Dit nauwkeurig bijhouden levert waardevolle informatie, waar je je bedrijfsvoering op af kunt stemmen. Daarnaast bekijken we kritisch welke zaken we kunnen optimaliseren en verbeteren om deze cijfers te verbeteren. 
Zo zijn we dagelijks samen bezig om het rendement op onze bedrijven nog verder te verhogen. Er zijn altijd punten om te verbeteren, dat maakt ons werk juist zo mooi en uitdagend! 


Karin Bekkers

Vitalisator geitenhouderij