• Nieuws en actualiteiten

04-05-2021

Het bewijs dat inweken werkt!

Steeds meer bedrijven zijn succesvol met inweken als voermethode. Bedrijven die met het inweken van grondstoffen en natte bijproducten beginnen, willen er niet meer mee stoppen. Wat zorgt er voor dit succes? 

Wat is het inweken van grondstoffen?
Het inweken van grondstoffen en eventuele natte bijproducten heeft als doel een plakkerig voormengsel te creëren. Kleine deeltjes blijven door het vocht plakken aan de grotere ruwvoerdelen en worden door het mengen gelijkmatig verdeeld. 
Naast het creëren van een plakkering voormengsel, dat in het rantsoen lastig te selecteren is, heeft het ook een bevorderende werking op het verteringstelsel. Door het inweken ontsluiten de grondstoffen. Door deze ontsluiting kunnen de grondstoffen beter worden opgenomen en is het verteringsproces een mindere belasting op het maag-darmkanaal. Dit geldt zowel voor koeien als voor geiten. 

De hulp van Vitalvé
Het produceren van een voormengsel vraagt aandacht; iedere grondstof en bijproduct kent zijn eigen ideale inweektijd en behoefte aan water. Met de ervaring die Vitalvé in de jaren heeft opgebouwd, zijn wij in staat te kiezen voor de juiste combinatie in grondstoffen en bijproducten om het ideale voormengsel te maken. Door met iedere veehouder een bedrijfsspecifieke aanpak op te stellen, is het voor elk bedrijf mogelijk een goed voormengsel te maken. 

Gevolgen van inweken
Het zichtbare resultaat van inweken is de kwaliteit van de mest, die beduidend beter verteerd. De mest wordt daarnaast homogener over het koppel heen. Dit komt door een betere vertering van het totale rantsoen. Uiteindelijk resulteert dat ook in een betere voerefficiëntie: meer melk per opgenomen kilogram droge stof. 

Bent u nieuwsgierig geworden wat inweken voor u kan doen? Neem dan contact met ons op! Dan gaan we samen kijken naar de mogelijkheden. Onze experts staan voor u klaar om u te begeleiden in dit proces.

Of laat uw bericht hieronder achter, dan nemen wij contact op met u!