• Nieuws en actualiteiten

23-07-2020

Familie Visser enthousiast over inweken voer

De familie Visser houdt in het Brabantse Oss 340 melkkoeien en 250 stuks jongvee. Ruim een half jaar geleden zijn ze gestart met het inweken van de enkelvoudige grondstoffen en bijproducten. Bij dit plakkerige voormengsel gaan kort voor het voeren de snijmaïs, het kuilgras en de mineralen. Krachtvoer via krachtvoerboxen maakt het rantsoen compleet. “Een relatief eenvoudig rantsoen dat goed is voor gezonde koeien met een gemiddelde productie van zo’n 9.200 kg melk bij een tussenkalftijd van 380 dagen”, weet Jos Visser. “Daar ben ik heel tevreden mee.”

De koeien van de familie Visser krijgen een homogeen rantsoen van constante kwaliteit, wat de voeropname en gezondheid van de koeien ten goede komt. Vitalvé geeft advies over het inweken, de laadvolgorde, het mengen en de keuze van het krachtvoer. Met als resultaat een constant en uitgebalanceerd rantsoen. Om de koeien gezond te houden kunnen ze dag en nacht naar buiten op de 34 ha grote huiskavel en is er aan het voerhek altijd een pak hooi beschikbaar voor wat extra structuur. “Maar met 340 melkkoeien op de huiskavel betekent dit, dat ze een groot deel van het rantsoen binnen moeten ophalen”, vertelt Jos. “Omdat wij tot voor kort veel grond ver van huis hadden, hebben wij meestal tot wel 80 procent snijmaïs gevoerd. Dat was gemakkelijk. Eén keer per jaar inkuilen en we konden het hele jaar vooruit.” Nu de grond op afstand verkocht is en er grond dichtbij huis is aangekocht gaat er wat minder snijmaïs en meer graskuil in het rantsoen. 

Afkalven op 22 maanden
Bij de familie Visser staat de gezondheid van de koeien voorop. Daar is de hele bedrijfsvoering op afgestemd. “Het moet gemakkelijk draaien”, zegt Jos. “Dat geldt ook voor de kalveropfok. Daar wordt niet op bezuinigd. Want alleen goed gevoerde kalveren zijn in staat om maximaal te groeien en vroeg veel melk te geven.” De gemiddelde afkalfleeftijd van de vaarzen ligt hierdoor op 22 maanden. Een teken dat het met de jongvee-opfok wel goed zit.

Scherp advies
Jos is tevreden over de samenwerking met Vitalvé. “Ze zijn transparant in de kosten en scherp in het advies. Dat past mij wel.” Het begon met de ondersteuning die Vitalvé gaf bij het verder ontwikkelen van het bedrijf. Daar hebben ze mij goed mee geholpen. Daarnaast bleek dat ze ook veel kennis hadden van rantsoenen maken en het voer tegen een scherpe prijs kunnen leveren. “Dat is voor mij een belangrijke basis voor een samenwerking. Bovendien komen ze op veel grote melkveebedrijven, wat voorkomt dat wij hier op ons eigen bedrijf ‘bedrijfsblind’ worden.”

Graag ontvang ik meer informatie over het inweken van voer