• Nieuws en actualiteiten

27-05-2020

Plakkerig voormengsel beter voor de koe

Vitalvé kent de kunst van het inweken
Elke melkveehouder kent ze wel: koeien die eindeloos in het voer roeren op zoek naar een smakelijke hap. Door krachtvoer en losse grondstoffen vooraf in te weken en een compact en plakkerig voormengsel te maken is dit roeren verleden tijd. Koeien krijgen een homogeen rantsoen van constante kwaliteit, waarmee de voeropname en gezondheid van de koeien verbetert. Vitalvé geeft advies over het inweken, de laadvolgorde en het mengen, met als resultaat een constant en gebalanceerd rantsoen.

Vitalvé ziet grote voordelen in het inweken van losse grondstoffen en krachtvoer. Door het inweken in water worden de losse grondstoffen en krachtvoeders plakkerig. Kleine deeltjes blijven door het vocht plakken aan de grotere ruwvoerdelen en worden door het mengen gelijkmatig verdeeld. Koeien vreten het rantsoen zonder te selecteren. Daardoor is iedere hap voor de koe gelijk. 

Minder pensverzuring
Koeien nemen het totale rantsoen geleidelijk op. Dat leidt tot een stabiele pens-pH. Dit geeft minder kans op pensverzuring, het voer wordt sneller verteerd en daardoor neemt de voeropname toe. Melkveehouders die het inweken al langer toepassen melden meer rust in de stal, meer lig-uren per koe en een stijging van de melkproductie (5 tot 10 procent meer meetmelk per koe).

Nachtje inweken
Losse grondstoffen en krachtvoer effectief aan het ruwvoer laten plakken, dat kan alleen door ze in te weken in water. De hoeveelheid water moet ten minste 50 procent van het gewicht van de losse grondstoffen en/of krachtvoer zijn. Iedere losse grondstof of krachtvoeder heeft een eigen ideale inweektijd. Zo moet bijvoorbeeld bietenpulp 12 uur inweken voor het beste resultaat. Het gebruikte ruwvoer (kuilgras en snijmaïs) moet qua deeltjeslengte, kwaliteit en smaak constant zijn. Te grote deeltjeslengte zorgt voor ontmenging van het rantsoen, waardoor koeien toch weer kunnen selecteren.

Laadvolgorde voermengwagen
Ook de volgorde van het laden en de mengtijden van de voermengwagen komen zeer precies. Zo mag het mineralenmengsel bijvoorbeeld niet de hele nacht mee weken. Sommige vitamines lossen namelijk op in water en zijn daardoor minder effectief. De verschillende componenten in het mengsel moeten goed gemixt zijn voordat het aan de koeien wordt verstrekt. De afstelling van messen en vijzels in de voermengwagen is daarbij van belang.

Wilt u meer tips over het inweken van voer? Neem dan contact op met de Vitalisators van Vitalvé.

Graag ontvang ik meer informatie over het inweken van losse grondstoffen en krachtvoeders