• Nieuws en actualiteiten

06-05-2021

De aanleerperiode, wat werkt en wat niet?

Na de biestvoedering verplaatsen we de lammeren. Gebruiken we wel of geen aanleerbak? En hoe handhaven we de hygiëne en wat is de optimale temperatuur van de melk?  Onderwerpen die in dit artikel behandeld worden.

Na de biestvoeding wordt het lam aangeleerd te drinken aan de drinkautomaat met melkpoeder. In deze fase is het doel om het lam zo snel mogelijk zelfstandig te leren drinken. Lammeren die biest hebben gekregen via een sonde gaan minder actief op zoek naar een speen, dan lammeren die biest via de fles gekregen hebben.

Aanleerbak
Op veel bedrijven blijven lammeren enkele dagen in een aanleerbak. In een aanleerbak bevinden de lammeren zich dichtbij de speen. Op deze manier zien de lammeren de speen snel en pakken zij het zelfstandig drinken makkelijk op. Het gewenste aantal lammeren per speen in de aanleerbak is vier. In een grote stapelbak, met twee spenen, is plek voor acht lammeren. In de piek kan één stapelbak huisvesting zijn voor maximaal tien lammeren. Daarbij worden ongeveer twee lammeren aangezet per controleronde.

Aanleren in de afdeling
Op sommige bedrijven is het niet mogelijk om lammeren in aanleerbakken te plaatsen. Of er wordt bewust gekozen om de lammeren direct in de afdeling te plaatsen. Een voordeel voor het starten in de afdeling is dat de lammeren niet extra verplaatst worden en daardoor minder stress ondervinden. Een nadeel van het aanleren in de afdeling is dat lammeren vaak in grotere groepen leven. Hierdoor heeft de veehouder minder overzicht. Het advies is om bij opvang in de afdeling het hok klein te maken, zodat de lammeren zich zo dicht mogelijk bij de speen bevinden. Zo kunnen de lammeren de speen makkelijker vinden. 

Drinkautomaat
Het slokdarmsleufreflex van het lam dient zo optimaal mogelijk te werken. Dit voorkomt pensdrinken en verteringsproblemen. Hierbij zijn de drinktemperatuur, concentratie en hygiëne van de melk van uiterst belang.
Het feit dat de lammeren het drinken aan de speen moeten leren, betekent dat de drinkfrequentie per speen laag ligt. Met het risico dat de drinktemperatuur van de melk te veel daalt. Ideaal is een drinktemperatuur van 38 °C - 42 °C. Om de temperatuur van de melk hoog genoeg te houden, is het advies de spenen dicht op de drinkautomaat te plaatsen. Zo is de afstand van de mixbeker tot de speen zo klein mogelijk. Dit vermindert tegelijkertijd ook het risico dat de melk teveel afkoelt. De concentratie van de melk dient wekelijks gecontroleerd te worden door de drinkautomaat te kalibreren en waar nodig bij te stellen. Het moment van kalibreren is ook een makkelijk moment om de drinkautomaat, slangen en spenen te controleren, schoon te maken en eventueel te vervangen!

Hygiëne
De doorloopsnelheid in de aanleerbakken in de lammerperiode is hoog. Om te voorkomen dat lammeren hier besmet raken met een bacterie of virus, is hygiëne van groot belang. Bij het gebruik van stapelbakken is de meest hygiënische optie om grote plastic zakken te gebruiken met daarin strooisel, die na één groep lammeren worden weggegooid.
In de afdeling komen lammeren direct in de ruimte waar zij tot het einde van de melkperiode verblijven. Het is van belang rekening te houden met het strooisel onder de lammeren. Dat dit genoeg vocht vasthoudt, maar ook warm genoeg is voor de lammeren. Vlas neemt veel vocht op, maar biedt minder warmte voor de lammeren. Stro biedt warmte, maar neemt minder vocht op. Houtkrullen daarentegen nemen veel vocht op én zorgen voor een comfortabel ligbed voor de lammeren.

Tot slot: wat is van belang na de biestperiode

  • Overzicht voor de geitenhouder
  • Snel leren drinken
  • Goede drinktemperatuur
  • Hygiëne in de aanleerbakken
  • Strooiselkeuze in de afdeling
Van geboorte tot melkgift
Dit artikel is de tweede in de reeks. In het volgende artikel gaan we in op de melkperiode. Artikelreeks met de volgende onderwerpen:
1. Eerste levensdag van het lam
2. Aanleerperiode
3. Melkperiode
4. Spenen
5. Groei tot aandekken/inseminatie
6. Drachtperiode
7. Verse eerstejaars geiten

Meer weten over het de aanleerbakken of op de hoogte blijven van de reeks, neem contact op met Karin! Zij staat u graag te woord.