• Nieuws en actualiteiten

03-09-2020

Zomerstalvoedering biedt kansen

Najaarsgras beter benutten
De meeste bedrijven kennen het probleem; hoe breng je vers gras in de nazomer optimaal tot waarde? Vaak bevat dit gras nog best veel eiwit. Minder goede weersomstandigheden zorgen bij het inkuilen van het najaarsgras vaak voor meer verliezen. De beste benutting van dit najaarsgras behaal je door het gras vers op stal te voeren. Maar hoe doe je dit optimaal?

Alhoewel harde cijfers ontbreken, lijkt het aantal veehouders die zomerstalvoedering toepast na een jarenlange afname de laatste jaren weer toe te nemen. Het grote voordeel van zomerstalvoedering is de betere benutting van het grasland. Dit heeft diverse redenen. Op de eerste plaats zijn de verliezen bij vers voeren op stal aanmerkelijk lager dan bij beweiden of inkuilen. Daarnaast is vers gras erg smakelijk en heeft het een iets hoger eiwitgehalte dan kuilgras. Dit zorgt voor een hogere ds-opname. Je krijgt dus meer eiwit van eigen land in de koe, dan wanneer je ze kuilgras voert. Dit zorgt voor lagere krachtvoerkosten. 

Het goed toepassen van zomerstalvoeren is echter wel een uitdaging. Allereerst moet je er qua machinepark voor ingericht zijn en voldoende arbeid beschikbaar hebben. Daarbij is het handig als je flexibel bent in je maaimoment wanneer het weer gedurende de dag verandert. Ook is het goed om jezelf te beseffen dat de kwaliteit van vers gras iedere dag iets anders is. Naast het maaistadium heeft ook het weer veel invloed op smaak, ruw eiwitgehalte, de verhouding bestendig/onbestendig eiwit, hergroei enz. Dit alles vraagt het nodige vakmanschap van de veehouder.

Optimaal maaimoment
Voor een optimale drogestof opbrengst is het beste maaimoment een snede van 2.500 kg drogestof/hectare. Maai je eerder dan mis je opbrengst, maai je later dan loopt het eiwitgehalte terug, krijgt het gras meer structuur en neemt de smakelijkheid af. Om het gras snel te laten hergroeien, is een maaihoogte van 7 à 8 cm aan te raden. Zo blijft het groeipuntje onaangetast; goed en intact gras geeft de snelste hergroei. Wanneer er op vertrappingsgevoelige gronden op de juiste momenten wordt gemaaid, dan kunnen er 0,5 gve per ha extra van ruwvoer worden voorzien ten opzichte van beweiden op vertrappingsgevoelige grond.

Vers gras inmengen
Vitalvé raadt aan om het verse gras in te mengen in de mengwagen en toe te voegen aan het totaal rantsoen. Zo wordt voorkomen dat koeien teveel gras ineens opnemen en blijft het rantsoen zo constant mogelijk. Het risico bestaat dat koeien die ineens veel vers gras opnemen minder actief worden. Zeker bij bedrijven met een melkrobot en vrij koeverkeer vraagt dit aandacht. Mochten koeien toch teveel gras uitselecteren en gaat dit ten koste van hun activiteit, dan kan het helpen om het voer vaak genoeg bij te schuiven, zodat er nooit een tekort aan voer is. Wat ook helpt, is om het gras met iets meer stengel te  maaien, zodat het wat meer structuur bevat.  

Voorkom broei
Om broei in vers gemaaid gras te voorkomen, is het raadzaam om het gras zo min mogelijk te kneuzen. Natuurlijk zijn maaien, oprapen, inmengen en uitdoseren ook kneusmomenten. Maar maai dus zonder kneuzer, raap op zonder messen, meng met zo min mogelijk messen en laad het verse gras als laatste zodat het slechts kort wordt gemengd. Wanneer vers gras te veel wordt gekneusd komen er namelijk suikers en eiwitten vrij, waardoor de voedingswaarde afneemt. Bovendien is dit een voedingsbron voor ongewenste bacteriën en enzymen die broei in het mengsel veroorzaken.
 

Graag ontvang ik meer informatie over zomerstalvoeren