• Nieuws en actualiteiten

22-10-2020

Voerkosten verlagen met bijproducten

Het afgelopen half jaar zijn veel melkveebedrijven aardappelen als bijproduct gaan voeren aan de koeien. Daarmee verlaagden zij hun voerkosten. Echter bij te veel aardappelen in het rantsoen neemt de melkproductie af. 

Door de coronacrisis bleven dit voorjaar restaurants dicht. Akkerbouwers bleven zitten met grote partijen consumptieaardappelen. Veel melkveebedrijven hebben deze aardappelen als goedkoop voedingsrijk bijproduct ingezet. Hiermee werd een deel van het krachtvoer en van het ruwvoer vervangen en zo daalden de totale voerkosten. 
Aardappelen zijn op basis van voederwaarde interessant bij een prijs van 5 cent, vergelijkbaar met maïsmeel. De inzet van aardappelen voor 3 cent heeft bij enkele bedrijven geleid tot een substantiële kostendaling. Echter bij sommige bedrijven leverde dit niks op. 

Aardappelen zijn erg smakelijk
Het succes van aardappelen bijvoeren is vooral afhankelijk van hoe selectiegevoelig de aardappelen zijn in het rantsoen. Aardappelen zijn erg smakelijk en daarom willen koeien ze maar al te graag als eerste opvreten. Enkele koeien eten hierdoor veel te veel aardappelen en veel te weinig andere voergrondstoffen. Hierdoor raakt het opgenomen rantsoen uit balans. Een rantsoen dat niet in balans is, gaat ten koste van de melkproductie en geeft het risico op pensverzuring. Om deze redenen hebben enkele bedrijven niet gekozen om hele aardappelen te voeren, maar juist te kiezen voor aardappelsnippers of aardappelpuree. 

Bijproducten voeren interessant
Bijproducten kunnen zeker een goede bijdrage leveren aan het verlagen van de voerkosten. Over het algemeen zijn bijproducten prijstechnisch nog altijd interessant ten opzichte van het aankopen van ruw- of krachtvoer. Het inzetten van bijproducten is een succes wanneer er geen selectie kan plaatsvinden en het totale rantsoen gelijkwaardig wordt opgenomen. Een gelijkwaardige opname zorgt voor een goede penswerking en een maximale benutting van het gevoerde rantsoen. Het goed benutten van het voer geeft uiteindelijk de hoogste efficiëntie en bespaart daarmee ook voerkosten.

Voederbieten 
In deze tijd van het jaar beginnen bedrijven met het voeren van voederbieten. Voederbieten is een hoogwaardig product dat veel energie bevat en veel opbrengst heeft per hectare. Voederbieten zijn daarmee goed concurrerend in het voerkostenverhaal ten opzichte van krachtvoer of ruwvoer. Maar bij het voeren van voederbieten is het ook van belang dat het succes bepaalt wordt door de opname van de koeien. Oftewel de voederbieten goed kort maken en intensief mengen voorkomt selectiegedrag. Dan dragen voederbieten echt bij aan lagere voerkosten. 

Sturen op voerefficiëntie
Voor Vitalvé staat het sturen op voerefficiëntie voorop. Interessant geprijsde bijproducten verlagen de totale voerkosten maar mogen nooit ten koste gaan van de melkproductie. Daarbij is het advies: kies altijd voor zuivere, hoogwaardige grondstoffen en voorkom selectiegedrag bij koeien.  

Aanvraag berekening voerefficiëntie