• Nieuws en actualiteiten

07-09-2020

VitalMonitor houdt ons scherp

Familie De Louw melkt koeien en geiten in Zeeland
Iedere twee weken bespreekt Noud de Louw de uitkomsten van de VitalMonitor met Vitalisator Nard van den Berg van Vitalvé. De monitor laat haarfijn zien hoe efficiënt de vijf potten met geiten produceren. “De gegevens voor de VitalMonitor worden wekelijks verzameld. Aan de hand van de voer- en melkgegevens zien wij per pot hoe efficiënt onze geiten produceren”, vertelt Noud de Louw. “Zo houdt de VitalMonitor ons scherp.”

Noud de Louw melkt in het Brabantse Zeeland samen met zijn vader Wim en broer Willem melkkoeien en melkgeiten. Voor de geitenvoeding werken ze nu ruim twee jaar samen met Vitalvé. “Het loopt goed”, zegt Noud de Louw. “De gemiddelde productie is van bijna 1.000 liter per geit gestegen naar zo’n 1.100 liter. Dat gaat dus de goede kant op.” Familie de Louw koos er in 2006 voor om hun melkquotum van de koeien te verkopen en het geld te investeren in de geitenhouderij. Dit bleek een goede keuze. De ‘oude’ rundveestallen werden ingezet om jongvee op te fokken. In 2015 bouwden ze een nieuwe stal voor 200 melkkoeien. Doordat er volop jongvee aanwezig was, kon die stal snel vol worden gezet. Zo ontstond er in enkele jaren een modern melkvee- en melkgeitenbedrijf.

Saldo optimaliseren
Noud heeft van beide broers het meeste focus op de melkgeiten. Samen met Vitalvé is er de afgelopen twee jaar veel aandacht gegeven aan de structuur op het bedrijf. “We werken steeds strakker volgens vaste protocollen”, legt Noud uit. “Daarnaast heeft de kwaliteit en de constantheid van het ruwvoer meer aandacht gekregen. Het gemengde rantsoen bestaat uit graskuil en snijmaïs in combinatie met stro, ProtiPlus en krachtvoer van Vitalvé.” Geiten zijn volgens Noud erg gevoelig voor voerwisselingen. “Dat proberen we dus zo constant mogelijk te houden. Via de VitalMonitor houden we strak zicht op de voeropname en melkproductie per pot. Hier stemmen we de krachtvoergift op af. Zo proberen we zoveel mogelijk liters te melken tegen een zo laag mogelijke kostprijs per liter. In combinatie met de actuele melkprijs kunnen we zo ons saldo optimaliseren.” 

Familie De Louw melkt in hun 2x50 stands rapid exit melkstal zo’n 500 geiten per uur. Er wordt twee keer per dag gemolken. Lammeren voor vervanging worden geboren uit eerste en tweede worps geiten. Na de tweede worp worden de geiten continu door gemolken. “Bij oudere geiten is de kans op problemen rondom het aflammeren groter. Bovendien zijn de jongere geiten, door het gebruik van goede bokken, genetisch alweer beter dan eerdere generaties”, geeft Noud de Louw aan. “Zo moet ook uit de fokkerij een stukje verbetering komen.” Hij is tevreden over de wijze waarop Vitalvé hen ondersteunt. “Met de VitalMonitor zijn we in staat om dicht op de bal te spelen. Dat geeft rust in de bedrijfsvoering en de juiste focus op rendement.”


Sturen op saldo met VitalMonitor
Het efficiënt omzetten van voer naar melk bepaalt het rendement op uw bedrijf. Het is daarvoor essentieel dat het rantsoen optimaal afgestemd is op uw geiten. Met de VitalMonitor krijgt u wekelijks inzicht in de efficiëntie waarmee uw geiten melk produceren en tegen welk saldo. 

Uw laadschema voor het gemengd gevoerde rantsoen vormt de basis van de berekening. Aan de hand van geanalyseerde ruwvoeders en gevoerde krachtvoeders worden de voeropname en voerkosten berekend. Vervolgens vormen de melkproductie per pot en bijbehorende gehaltes de basis om het voersaldo en de voerefficiëntie te kunnen berekenen.

Voer je deze berekening wekelijks uit, dan heb je goed zicht op het verloop van de resultaten per pot. Soms zijn de resultaten een bevestiging van de goede prestaties van uw dieren en kijken we naar een nog verdere verfijning en optimalisatie. En soms geven de resultaten duidelijk aan dat er iets mis gaat. Dat maakt vroegtijdig ingrijpen en bijsturen mogelijk. Zo zijn de geiten in kwetsbare periodes (transitieperiode, hittestress, dekken) nauwgezet te volgen. En de uniforme werkwijze bij alle deelnemers aan VitalMonitor maakt ook het vergelijken van uw bedrijf met collega bedrijven mogelijk. Dit is vaak erg leerzaam.
 

Graag ontvang ik meer informatie over de Vitalmonitor