• Nieuws en actualiteiten

04-09-2020

'Meer kilo's vet en eiwit produceren'

De productie van de honderd koeien tellende veestapel van de familie van Nostrum stijgt de laatste jaren gestaag. Daarbij blijven de gehaltes heel mooi op niveau. Het rollend jaargemiddelde van de veestapel staat op 9.000 kg melk met 4,76 procent vet en 3,82 procent eiwit. “En dat met een heel eenvoudig rantsoen en gezonde koeien”, vertelt een tevreden Joost van Nostrum.

Joost runt het bedrijf in het Brabantse Sint-Oedenrode samen met zijn ouders. De overwegend roodbonte veestapel heeft een 95% Holstein- en 5% MRIJ-bloedvoering. Bij de stierenkeuze hebben gehaltes altijd veel aandacht gehad. Maar wat er genetisch in zit, dat moet er dan ook nog uitkomen. “Daar helpt Vitalvé ons mee”, vertelt Joost. “Nard van de Berg is nu ruim drie jaar onze adviseur vanuit Vitalvé. In die tijd zijn wij qua productie best veel gestegen. Mooi dat de goede gehaltes in de melk daarbij behouden zijn.” 

Het rantsoen van de koeien is eenvoudig. 50 procent gras en 50 procent snijmaïs. Aangevuld met twee soorten krachtvoer. Het krachtvoer wordt deels via de voermengwagen aan het voerhek verstrekt en deels via krachtvoerboxen. Joost: “Zo kunnen we de koeien prima op maat voeren zonder dat wij er veel werk mee hebben.” In de melkstal wordt geen brok verstrekt.

Durf te voeren
We hebben de laatste jaren geleerd om te durven voeren. Waarbij we proberen zoveel mogelijk melk te maken uit ruwvoer. Dat moet dus van goede kwaliteit zijn. De beperkte huiskavel wordt intensief beweid. Omdat het bedrijf over slechts 25 hectare grond beschikt wordt er veel voer aangekocht. Ook daar ligt de focus op kwaliteit. Het krachtvoer dat Vitalvé levert kent een bedrijfsspecifieke samenstelling. Het sluit naadloos aan bij het ruwvoer dat beschikbaar is. Monitoring van de productieresultaten en de mestsamenstelling leren Vitalvé wanneer er moet worden bijgestuurd. 

Belangrijk hulpmiddel voor het optimaliseren van de krachtvoersamenstelling is pens synchronisatie via het Optiferm model. Daarmee zorgt Vitalvé voor een maximale productie van microbieel eiwit in de pens van de koeien. “Dat legt een belangrijke basis voor de stijging van de melkproductie en de hoge vet- en eiwitgehalten”, weet Joost. “En wat mij is meegevallen, is dat de gezondheid van de koeien zeker niet minder is geworden nu wij veel meer van hen vragen. Een teken dat we op de goede weg zijn samen met Vitalvé.”

Graag ontvang ik meer informatie over meer vet en eiwit produceren