• Nieuws en actualiteiten

18-12-2020

Soepele transitiefase is cruciaal voor gezondheid en resultaat

De juiste voeding tijdens de drachtperiode van geiten is erg belangrijk. Enerzijds voor de ontwikkeling en de start van de lammeren. Anderzijds voor de start van de nieuwe lactatieperiode. Een gevaar dat op de loer ligt, is dat een geit aan het einde van de dracht te weinig voer binnen krijgt. Dat heeft gevolgen voor de weerstand van de geit. 

Bij een hoogdrachtige geit neemt de energiebehoefte de laatste weken enorm toe. Onder andere omdat de lammeren zo’n 80% groeien in de laatste 6 weken van de dracht. Tegelijk met deze groei zakt de drogestof-opname. Hier is gewoonweg minder plaats voor in de pens. De lage drogestof-opname leidt tot een weerstandsverlaging. De geit produceert minder witte bloedlichaampjes waardoor de weerstand tegen ziekmakende bacteriën afneemt.
Een ander gevolg van het energietekort is een belasting van de lever. Deze zal bij een energietekort zelf glucose aanmaken door vet af te breken. Zo ontstaan ketonlichamen. Ketose kan leiden tot slepende melkziekte. 
Een niet optimale transitieperiode kan bij geiten dus directe (slepende melkziekte, calciumtekort, baarmoederontsteking en aan de nageboorte blijven staan) én indirecte (verminderde afweer) problemen opleveren. Terwijl een goed transitiemanagement leidt tot vitalere lammeren en een betere start van de nieuwe lactatie.

Houd de geiten fit
Naast voeding heeft ook management een zeer belangrijk rol in de laatste fase van de dracht. Houd hoogdrachtige geiten actief. Beweging houdt de geiten fit en zorgt voor de afvoer van eventuele ketonlichamen. Ook het blijven melken van de geiten (dus niet droog te zetten) draagt hieraan bij. Bijkomend voordeel is dat wanneer geiten blijven lopen, problemen sneller zijn te signaleren. En uiteraard moet stress in de laatste zes weken van de dracht worden voorkomen.

Transitieaanpak Vitalvé
Bij Vitalvé begrijpen we het belang van goede ondersteuning gedurende de transitieperiode. We weten ook dat elk bedrijf uniek is en ondernemers waarde hechten aan verschillende punten. Vandaar dat Vitalvé een transitieaanpak heeft opgesteld. Deze is gebaseerd op drie basispijlers voeding, monitoring en management. Deze pijlers worden per bedrijf ingevuld op een manier die past bij het bedrijf, de ondernemer en de beschikbare ruwvoeders. Dit resulteert in een bedrijfsspecifieke aanpak waarbij we veel verder gaan dan alleen het samenstellen van het transitierantsoen. 

Vitalvé bij u op het erf
Bent u ook benieuwd wat we voor u kunnen betekenen met onze unieke transitieaanpak? Laat dan hier uw contactgegevens achter. Wij nemen contact met u op voor een afspraak. We komen graag op een voor u geschikt moment langs om de transitieperiode met u door te spreken en samen een plan op te stellen!
 

Vragen over een soepele transitiefase? Neem contact met ons op!