30-09-2021

Rops Dairy wint Jongveeopfok-quiz

De gelukkige winnaar van de Vitalvé Jongveeopfok-quiz is Rops Dairy! Het familiebedrijf uit Ysselsteyn ontving deze week de hoofdprijs, bestaande uit een pallet Vital Opfok Muesli en een ontwikkelingsgebonden jongveetraject. Vader Frans (52) en zoon Rens (24) namen de prijs op stal in ontvangst.

Vitalvé daagde melkveehouders uit hun kennis over een optimale jongveeopfok te testen door een quiz in te vullen. Het grootbrengen van jongvee is een belangrijk onderdeel van een gezond melkveebedrijf. Actuele kennis op dit gebied is daarom essentieel. Vele melkveehouders in Noord-Brabant en Limburg gingen de uitdaging aan en beantwoordden de vragen.

Bij de familie Rops valt de prijs in goede aarde. "Ik heb een stage gedaan bij een Franse melkveehouder", legt Rens uit. "Daar heb ik de gehele jongveeopfok opgepakt met goede resultaten en een tevreden melkveehouder. Thuis heb ik het voortgezet en de opfok van kalveren tot 6 maanden van mijn vader overgenomen."

Het moet voelen alsof het vanzelf gaat
De kalveren bij Rops kunnen onder de hoede van Rens rekenen op secure verzorging met regelmaat in voertijden. "Een goede start voor een kalf is van uiterst belang. Uiteindelijk willen we gezonde, hoogproductieve koeien." Wat is dan goed? "Het moet voelen alsof het vanzelf gaat", meent Rens.
Een verbetering die ze nog aan willen brengen, is een open stal met natuurlijke ventilatie waar kalveren tot een half jaar op stro kunnen worden gehuisvest. Hiermee willen ze de overgang van strohuisvesting op roosters versoepelen. Ook streven ze naar robuuste, uniforme en goed ontwikkelde vaarsen. "Sommige dieren zijn wat te vet bij inseminatie, dit kan naar de toekomst toe nog beter", aldus Rens.

Ideeën die samenkomen
De kracht va het bedrijf zit in de samenwerking tussen Frans en Rens. "Bij familie Rops is het mooi dat van twee personen verschillende ideeën samenkomen in de jongveeopfok", concludeert Vitalvé's jongveespecialist Karin de Brouwer. Via het ontwikkelingsgebonden jongveetraject zal zij de komende periode Rops Dairy adviseren en ondersteunen bij het realiseren van hun doelen.

Wilt u meer informatie over de ontwikkelingsgebonden jongeeopfok? Klik hier of neem contact op met Karin

Overige actualiteiten