• Nieuws en actualiteiten

21-03-2022

Noortje's resultaten over haar lammerenonderzoek

Lammerenopfok is een essentieel onderwerp binnen de geitenhouderij. Lammeren vormen immers de basis voor de toekomst van uw bedrijf. Noortje Kamphuis, stagiaire vanuit HAS Hogeschool, deed in opdracht van Vitalvé onderzoek naar zes voercombinaties voor lammeren.

In het onderzoek worden resultaten verkregen uit zes verschillende combinaties van melkpoeders en voersoorten voor lammeren in de opfok. Het doel is achterhalen welke van de zes voercombinaties de beste groei oplevert en de beste resultaten heeft op basis van de gezondheid van de lammeren. De combinaties werden gevormd door twee melkpoeders en drie krachtvoeders. De drie beloftes van Vitalvé – Constant, Transparant en Rendement – stonden hierin centraal. 

Binnen het onderzoek zijn gedurende 11 weken 144 lammeren gevolgd en gemonitord. Hierbij is de groei, de voeropname en de mestconditie gemeten. Op deze gegevens zijn data-analyses losgelaten. Uit de resultaten zijn significante verschillen gekomen, wat tot een duidelijke conclusie heeft geleid. Één melkpoeder in combinatie met één voersoort heeft de beste resultaten gegeven op basis van groei en ontwikkeling. Daarentegen gaf de andere melkpoeder betere resultaten op basis van de mestconditie.  

Tenslotte is pathologisch onderzoek uitgevoerd bij de lammeren om te onderzoeken welk effect de verschillende voercombinaties hebben op de ontwikkeling van de organen, met name de pens. De penswanden met ontwikkelde penspapillen zijn prachtig in beeld gebracht. Ook hierin zijn de verschillen tussen de voercombinaties duidelijk te zien.

Benieuwd naar de resultaten van het onderzoek? Download hier de samenvatting mét afbeeldingen!