Weidegang is een belangrijk onderdeel van het rantsoen op veel melkveebedrijven. Nieuw Nederlands Weiden (NNW) heeft de afgelopen jaren geholpen om beweiding weer op de kaart te zetten. Het is een eenvoudig systeem waarbij koeien dagelijks een nieuw perceel krijgen. Toch heeft het ook nadelen. De grasopbrengst blijft vaak achter, waardoor de efficiëntie van weidegang afneemt.
Onze laatste versterking Pieter Van Rumst, adviseur bij proFarm, heeft veel kennis en ervaring op het gebied van beweiden en deelt graag zijn inzichten met je.
Hoe werkt Nieuw Nederlands Weiden?
Bij NNW wordt de huiskavel opgedeeld in meerdere blokken met percelen van gelijke grootte. Een voorbeeld: 170 koeien op 22 hectare huiskavel, verdeeld over vijf stukken van 4,5 hectare. Elke dag krijgen de koeien een ander perceel en komen ze om de vijf dagen terug op hetzelfde stuk grasland. Door vroeg in het jaar te starten, blijft de grasmat kort en is maaien minder vaak nodig. Dit levert eiwitrijk gras op en bespaart op krachtvoerkosten.
Toch heeft NNW zijn beperkingen. Het systeem zorgt voor structurele overbegrazing: koeien oogsten hetzelfde gras meerdere keren per maand, waardoor de grasgroei afneemt en de melkproductie kan schommelen. Wie klaar is voor de volgende stap, kan met dynamisch omweiden meer uit zijn grasland halen.
Dynamisch omweiden: slimmer weiden, meer grasopbrengst
Dynamisch omweiden levert tot 30% meer gras op en zorgt voor een constantere melkproductie. Het principe is simpel: koeien krijgen dagelijks een kleiner perceel, dat daarna minimaal drie weken met rust wordt gelaten. Geen koeien, geen overbegrazing. En het gras? Dat krijgt de kans om smakelijke toppen te behouden, blad te vormen en reserves op te bouwen. Het resultaat: hoogwaardig voer voor de koeien.
Hoe werkt dynamisch omweiden?
Je hebt ongeveer 24 tot 30 percelen nodig van gelijke grootte. In het voorbeeld van 170 koeien op 22 hectare komt dit neer op 25 percelen van 0,9 hectare. De koeien grazen hier één dagdeel tussen twee melkbeurten. Alles wordt netjes opgegeten en de grasopname kan zelfs verdubbelen ten opzichte van NNW: van 4 kg droge stof naar 7,5 kg! Bij een lagere veedichtheid kan er nóg meer vers weidegras in het rantsoen worden opgenomen.
Vakmanschap en efficiëntie
Dynamisch omweiden vraagt om vakmanschap. De juiste inschaar- en uitschaarhoogte bepalen en een planning maken is essentieel, maar: dat kun je leren. En kennis? Die is niet onderhevig aan inflatie. Een goed ingerichte weide met percelen van gelijke grootte, koepaden en een betrouwbare drinkwatervoorziening zorgt voor gebruiksgemak en een efficiënte dagelijkse routine.
Twee tips voor direct resultaat:
• Laat de koeien met trek de weide ingaan en vul pas later aan met mengrantsoen of zomerstalvoeren.
• De weide moet er na het beweiden uitzien alsof ze gemaaid, opgeraapt en bemest is. Dat is tenslotte wat de koe had moeten doen!
Waar NNW draait om gebruiksgemak en een redelijk resultaat, combineert dynamisch omweiden dit met maximale grasproductie per hectare, een hogere grasopname en lagere voerkosten. Meer weten? Neem contact op met een van onze Vitalisators.
11 maart 2025
In het Gelderse Erlecom runt Geert Jan van Eck samen met zijn vrouw Bianca een modern melkveebedrijf met 130 melkkoeien. Met een sterke focus op precisie en continuïteit, streeft hij naar optimale melkproductie.
Lees meer
11 februari 2025
Op onze innovatiebedrijven testen we continu hoe rantsoenen uitpakken in de praktijk. Wat we daar zien, is dat het klassieke kengetal ruwe celstof vaak onvoldoende vertelt over hoe celwanden in de pens worden verteerd. Daarom hebben we bij Vitalv&eac...
Lees meer
23 januari 2025
Tijdens haar studie aan de HAS liep Noortje al eens stage bij Vitalvé. Nu, in het laatste jaar van de Master Animal Sciences aan Wageningen University & Research, heeft ze ons team opnieuw een half jaar versterkt. Dit keer ondersteunde ze ...
Lees meer