• Nieuws en actualiteiten

08-06-2020

'Je kunt veel van elkaar leren'

Mondiale veehouderijkennis biedt kansen
Kennis maken en kennis delen. Daar krijgen wij bij Vitalvé energie van. Het is steeds opnieuw verrassend hoeveel vooruitgang je kunt boeken door open te staan voor nieuwe kennis en andere gewoonten. "Dat maakt internationaal ondernemen zo boeiend", legt Nard van den Berg van Vitalvé uit. Wij helpen wereldwijd ondernemers vooruit, maar halen internationaal ook kennis op die wij hier bij onze klanten toe kunnen passen. "Zeker als het om het managen van grotere melkveebedrijven gaat, is er in het buitenland meer ervaring dan hier in ons kikkerlandje."

De internationale kennisbehoefte is groot. Of het nu melkgeiten of melkkoeien betreft, beide sectoren ontwikkelen zich in het buitenland razendsnel. Steeds meer internationale ondernemers weten de weg naar Vitalvé te vinden. “Zeker in de grootschalige geitenhouderij is de kennisbehoefte groot”, vertelt Nard van den Berg. Als Vitalisator is hij betrokken bij de ontwikkeling van grote geitenbedrijven in onder andere Rusland. In veel landen neemt de vraag naar geitenzuivel snel toe. Van den Berg: “Dat biedt kansen voor grootschalige geitenhouderij. Iets waar wij goed in zijn.”

Hoe start je een internationaal adviestraject?
“Iedere klant en iedere kennisvraag is uniek. Kennis, kunde en behoeften zijn erg verschillend. Een startende ondernemer die bezig is met het opstellen van een bedrijfs- en financieringsplan heeft heel andere behoeften, dan een bedrijf dat al enkele jaren operationeel is en de bedrijfsvoering naar een hoger niveau wil tillen”, legt Van den Berg uit. “Onze Vitalisators hebben voor beiden veel te bieden.” Het gaat daarbij niet alleen om voedingskennis, maar om complete bedrijfsplannen, inrichtingsplannen en zelfs export van dieren. Speciaal daarvoor is Vitalvé een samenwerking aangegaan met vee-exporteur VAEX. 

Export van dieren
VAEX heeft jarenlang ervaring met het exporteren van vee. Vitalvé heeft veel kennis van koeien en geiten. Dat vult elkaar goed aan. Dankzij de samenwerking zijn er inmiddels onderhandelingen gaande met startende ondernemers in Rusland, Kazachstan en Wit-Rusland voor het leveren van dieren en kennis.  “Zowel VAEX als haar klanten hebben er belang bij dat de dieren goed terecht komen en de veestapel correct wordt gevoerd en gemanaged.

Cursusaanbod
“Ons buitenlands avontuur is pas net begonnen”, zegt Van den Berg. “Toch zijn wij nu al tot de conclusie gekomen dat de kennisbehoefte erg groot is. Om deze behoefte goed in te kunnen vullen heeft Vitalvé International inmiddels een driedaagse basistraining opgezet over ‘het houden van geiten’. Hierin komen alle facetten van het geiten houden aan bod. Daarnaast is er een soortgelijke basistraining ontwikkeld voor (toekomstige) rundveehouders. De beschikbare cursussen worden de komende maanden verder uitgebreid met verdiepende trainingen op specifieke deelonderwerpen voor zowel geiten- als rundveehouders.

Leren in de praktijk
De kracht van Vitalvé International zit volgens Van den Berg in de kennis die is opgebouwd door jarenlange praktijkervaring. Ook het uitgebreide netwerk van veehouders en toeleverende bedrijven in Nederland en daarbuiten maken het voor klanten interessant. Van den Berg: “Bij veel van onze Nederlandse klanten mogen wij met buitenlandse gasten op bezoek komen om stallen, dieren en producten te bekijken. Dit maakt leren bij Vitalvé erg praktisch, waardoor nieuwe kennis veel beter blijft hangen. En andersom werkt het ook. “Nederlandse klanten leren tijdens deze bezoeken weer van de kennis die wij opdoen in het buitenland. Mooi toch om zo van elkaar te leren en samen steeds beter te worden. Dat geeft energie!”

Graag ontvang ik meer informatie over de activiteiten van Vitalvé International