• Nieuws en actualiteiten

20-12-2020

Hoeveel vreet een droge koe per dag?

Een koe mag tijdens de droogstand niet afvallen, maar ook niet vervetten. Hoe zorg je voor een goede balans in het rantsoen voor droge koeien? Om te beginnen: meet eens hoeveel voer een droge koe vreet. 

Het afgelopen najaar zagen we dat de gemiddelde voeropname van droge koeien hoog was. Hoger dan in andere seizoenen. Op sommige bedrijven zelfs zo’n 15% hoger. Met deze hoge voeropnames stijgt de hoeveelheid energie die een koe opneemt.

Meer structuur
Teveel energie in de periode dat een koe geen melk geeft, heeft als nadeel dat de koe kan vervetten. Om hierop in te spelen adviseren we iets meer structuur aan het voerrantsoen toe te voegen. Dat zorgt ervoor dat de voeropname iets daalt en daarmee de energie-inname. 

Geconcentreerder voer
Nu de winter in aantocht is en de eerste nachtvorst zich aandient, stijgt de energiebehoefte van droge koeien. Om de vraag naar extra energie te compenseren moet een droge koe een grote hoeveelheid energie binnen krijgen; dit kan zowel door een hogere voeropname als door geconcentreerder te voeren.

Meten is weten
Om goed op de behoefte aan energie te kunnen inspelen, adviseert Vitalvé de voeropname van de droge koeien te meten. Wat vreet een droge koe daadwerkelijk op een dag? Door de werkelijke voeropname te meten, weet de melkveehouder hoeveel energie een koe daadwerkelijk opneemt. Vitalvé kijkt graag samen met u of deze energie-inname past bij de behoefte van de droge koe! 

Vragen over voeren tijdens de droogstand? Neem contact met ons op!