• Nieuws en actualiteiten

22-07-2020

Het dekseizoen voor geiten komt eraan

Een goede voorbereiding van het dekseizoen is belangrijk. Denk tijdig na hoeveel en welke geiten er gedekt moeten worden, wanneer het aflamseizoen mag beginnen en of uw lammeren tijdig voldoende ontwikkeld zijn. Een gedegen dekmanagement is van belang voor de toekomst van uw bedrijf. Wij zetten enkele tips voor u op een rijtje.

Voor het dekseizoen begint is het goed om na te denken over de volgende aandachtspunten:

  • Vanaf welke datum mag de lammerperiode beginnen?
  • Is het gewicht en de leeftijd van de opfoklammeren voldoende om ze te laten dekken? Vitalvé adviseert een minimaal dekgewicht van 35 kg.
  • Heeft u al besloten of u met bokken of met kunstmatige inseminatie gaat werken? 
  • Kiest u voor inseminatie? Neem dan tijdig contact op met uw inseminator om samen een sponsschema op te stellen. Een goede voorbereiding draagt bij aan een hoger drachtigheidspercentage.
  • Hoe kort wil ik het dekseizoen en dus de aflampiek hebben? 
  • Wat is de capaciteit van mijn opfokstal? Denk hierbij ook aan de bokjes!
  • Advies is om de geiten vóór de dekperiode te scannen op schijndracht.
  • Zorg voor voldoende bokken: 1 bok op 25 geiten.
  • Zorg ervoor dat de geiten en lammeren voorafgaand aan de dekperiode geen bokken zien of ruiken. Het introduceren van de bokken bij de start van de dekperiode stimuleert dan het vlot bronstig worden van de geiten.
  • Zorg ervoor dat bokken in een goede conditie aan de dekperiode beginnen.
  • Wissel de bokken wekelijks van groepen geiten.
  • Zorg ervoor dat de bokken minimaal 1 tot 2 maanden ouder zijn dan de opfoklammeren. 

Dekplan
Een goed dekplan en de keuze voor de juiste bokken zorgt ervoor dat uw veestapel genetisch verbetert. Melkcontrole biedt handvaten voor een gerichte selectie van de dekgroepen. Houd bij de selectie ook rekening met de conditie en de leeftijd van geiten. Oudere geiten en geiten met een te ruime conditie lopen meer risico rondom het aflammeren. 

Dekgroepen
Maak bij voorkeur dekgroepen op basis van gewicht. Streef naar gewichtsklassen met een spreiding van maximaal 5 kg. Mits dit natuurlijk qua arbeid werkbaar blijft! Besteed daarnaast continu aandacht aan het rantsoen en de gezondheid van uw lammeren. Dat bepaalt of ze tijdig zwaar genoeg zijn en voldoende conditie hebben om te worden gedekt. Groeien lammeren onvoldoende, neem dan contact op met de Vitalisator van Vitalvé. Een gezondheidscheck of rantsoenaanpassing kan hier uitkomst bieden. 

Overlopers
Heeft u nog een groep ‘overlopers’ op het bedrijf, dan is het een optie om deze dieren te synchroniseren voor een ‘laatste kans’-dekking. Wanneer de overlopers gesynchroniseerd zijn, dan kunnen de bokken bij de groep. Zorg voor extra bokken in deze groep. Bij voorkeur 1 bok per 5 geiten! 

Lichtinvloed
Het weer en de hoeveelheid licht hebben veel invloed op het bronstig worden van geiten. Zo stimuleert regenachtig en kouder weer het in cyclus komen van geiten. Zorg tijdens de lichtperiode wel voor een lichtintensiteit van minimaal 200 lux. Zorg ervoor dat de bokken 6 weken voordat ze bij de geiten komen minimaal evenveel lichturen hebben als de geiten, ook met een minimale lichtintensiteit van 200 lux.

Vitalvé wenst u een succesvolle dekperiode en staat graag voor u klaar om eventuele vragen hierover te beantwoorden.
 

Graag ontvang ik meer informatie over dekmanagement