• Nieuws en actualiteiten

03-05-2021

En dan begint het pas..

Eind vorig jaar nog spraken we over de mogelijkheden en kansen van een sectorregisseur voor onze mooie sector. Iemand die de belangen van de geitenhouderij behartigt en die door zowel de geitenhouders als de periferie rondom onze sector gedragen zou worden. Dit is inmiddels geregeld: sinds april is Niek Nielen onze sectorregisseur geitenhouderij. Via deze weg wil ik Niek dan ook veel succes wensen in zijn nieuwe rol.

Maar zoals wij dat bij Vitalvé vaker zeggen, “dan begint het pas”. Om onder andere de huidige dossiers (VGO-onderzoek, verdienmodel bokjes, stikstof, Q-koorts vaccinaties en ontwikkelkansen voor onze sector) op te pakken en aan te pakken, vraagt nogal wat. Gelukkig staat er binnen de vakgroep geitenhouderij al een sterk team opgesteld om onze belangen te behartigen. Als Niek hierin zijn rol vindt en krijgt, staat er een slagvaardig team, dat de nodige hobbels op haar weg kan verwachten, maar ook zeker resultaten binnen kan halen!

De meeste lammetjes zijn inmiddels wel geboren maar dat betekent niet dat het lammerenseizoen voorbij is. Dan begint het pas. 
Zo moet het bedrijf qua dierbezetting weer op z’n efficiënts ingericht worden. Maar ook: het volgen van de ontwikkeling van de lammeren tijdens en na het spenen tot de eerste keer aflammeren. Hoe behalen we in deze periode een optimale groei? 
De afgelopen jaren is er veel ingezet op het halen van de maximale groei. Echter maximale groei is zeker niet optimale groei. Hoe fokken we onze nieuwe generatie dieren zodanig op dat ze na de eerste keer aflammeren in staat zijn om onze hoogwaardige rantsoenen te verteren en met een optimale gezondheid melk te produceren? 
Wij zijn er van overtuigd dat, na afloop van de melkperiode, een zeker zo belangrijke periode in de ontwikkeling en groei van het lam aanbreekt. En dan ook in deze volgorde, ontwikkeling én groei. 
Bent u benieuwd naar onze lammerenopfok-concepten? Onze Vitalisators praten u graag bij over hoe we deze periode het beste kunnen insteken.

Martien Rongen

Sparren met Martien Rongen? Laat uw bericht hieronder achter.