• Nieuws en actualiteiten

05-03-2021

Eerste internationale training Vital Cow Academy is een feit!

Begin februari was de eerste internationale cursus op de compleet nieuw gebouwde Vital Cow Academy, Schipperspeel in Oploo. Dit melkveebedrijf met momenteel 700 melkkoeien is afgelopen najaar in gebruik genomen. Vitalvé International verzorgt hier samen met partners trainingen. Het Iraakse bedrijf Najmadin Group had de primeur.

Kennisontwikkeling is een van de doelstellingen van Vitalvé International. Samen met VAEX, the Livestock Traders, verzorgden zij in februari een driedaagse cursus voor de Irakezen. De cursisten Azhy Ahmed en Hawkar Rashid gaan in Irak met een melkveebedrijf starten. Momenteel is de eerste stal voor 100 melkkoeien gereed. In de toekomst schalen zij op naar 500 koeien en over enkele jaren naar 2.000. 

Dagelijkse werkroutine
Het doel van de training bij de Vital Cow Academy was het opdoen van praktische kennis en ervaring. Vitalisators Jan Fleuren en Remie Sturme hebben de cursisten meegenomen in de dagelijkse werkroutine op de Vital Cow Academy. “We vinden het erg belangrijk om de cursisten verschillende praktijksituaties te laten ervaren”, vertelt Remie. Daarnaast gingen de cursisten na korte instructies ook zelf aan de slag. “Daar leer je uiteindelijk het meeste van”, aldus Remie. Er is bijvoorbeeld veel aandacht besteed aan verschillende koesignalen, het melken en ook klauwbekappen is aan bod gekomen. Verder hebben ze een koe opgevoeld en tijdens een meeting met de dierenarts zijn de belangrijkste gezondheidsaspecten besproken. 

Samenstellen rantsoenen
Naast de praktijkervaringen heeft vitalisator Sander Rühl met hen de benodigde kennis gedeeld over het samenstellen van rantsoenen. Samen met Sander zijn de ruwvoeders beoordeeld en is het gevoerde rantsoen aan het voerhek beoordeeld met de schudbox. Verder is de mest beoordeeld en gezeefd. Ook hier zijn de koesignalen besproken specifiek wanneer een rantsoen niet optimaal bij de behoeftes van een koe aansluit. 

Opfokmethodes
Hierna heeft jongveespecialist Karin de Brouwer het stokje overgenomen. Zij heeft verschillende opfokmethodes besproken en bediscussieerd en bekeken welke opfokstrategie aansluit bij de omstandigheden in Irak. Ook de kalfsignalen en de meest voorkomende gezondheids-aandoeningen zijn aan bod gekomen.

Boven verwachting
“De verwachtingen waren hoog gespannen. Uiteindelijk was de kennisoverdracht en -ontwikkeling door de Vital Cow Academy boven onze verwachtingen”, aldus cursist Azhy. “De duidelijk uitleg en praktijkgerichte aanpak heeft ons veel meer geleerd dan van te voren gedacht. Het was super”. 

Export koeien
Volgende maand gaat een eerste transport van koeien via VAEX, the Livestock Traders, naar Irak. Een onderdeel van de samenwerking zal het aanbieden van bedrijfsbegeleiding en trainingen in Irak zijn, als ook consultancy op afstand. “Het is een mooi begin van een langdurige samenwerking met Vitalvé International. ”

Vragen over Vitalvé International en het cursus aanbod? Neem contact op met Remie of bekijk onze internationale website!