• Nieuws en actualiteiten

09-03-2021

Drinkwater vanaf geboorte kalf werkt positief

Drinkwater is essentieel voor kalveren. Onderzoek wijst uit dat het tijdig starten met drinkwater verstrekken aan fokkalveren meerdere positieve effecten heeft.

Uit het recente onderzoek1 met 30 Holstein-kalveren, verdeeld over twee groepen blijkt dat drinkwater verstrekken direct vanaf geboorte (dag 0) een positief effect heeft. Het heeft met name effect op de groei en ontwikkeling van het kalf tijdens de melkperiode en na het spenen. De groep is vergeleken met kalveren die vanaf dag 17 water aangeboden kregen. 
Drinkwater stimuleert de pensontwikkeling, waardoor de opname van voedingsstoffen toeneemt. Overigens verschilt het aantal dagen diarree of de intensiteit van diarree niet tussen beide groepen. Daarnaast blijkt de vertering van ADF en NDF en de voerefficiëntie hoger te liggen bij kalveren die vanaf geboorte water aangeboden krijgen.

Geen invloed seizoenen
Een eerder onderzoek2 toonde aan dat de invloed van seizoenen een verwaarloosbare impact heeft op de wateropname. Kalveren hebben het gehele jaar door behoefte aan water. 

Voorkeur voor warm drinkwater
De temperatuur van het drinkwater voor de kalveren, is van grote invloed op de wateropname. Uit onderzoek3 met 120 Holstein-kalveren, verdeeld over twee groepen kwam naar voren dat de wateropname van kalveren die warm water (16-18 °C) kregen, 47% hoger was dan die van kalveren die koud water (6-8 °C) kregen. 
Op een leeftijd van 6-6,5 maanden drinken kalveren dagelijks 18-20 liter water. Kalveren met warm water na het spenen dronken 7% meer. Tijdens de gehele onderzoeksperiode dronken deze kalveren 8% meer drinkwater dan kalveren die koud water kregen. Start dus altijd tijdig met het verstrekken van warm water (tussen de 16-18 °C).

Ideale drinkhouding
Het aanbieden van drinkwater in een drinkbakje geniet de voorkeur ten opzichte van een speenemmer of diepe emmer. Water hoort in de pens. Om dat te realiseren, mag de slokdarmsleufreflex niet geactiveerd worden. Door de juiste temperatuur én drinkhouding (met de kop naar beneden) zal het drinkwater op de juiste plek terecht komen. Daarnaast is een koe een vluchtdier. Door te drinken uit een bakje kan een kalf tijdens het drinken om zich heen kijken en de omgeving nauwlettend in de gaten houden.

Tips van Karin:

  • Verstrek vanaf de geboortedag drinkwater aan kalveren;
  • Zorg voor warm drinkwater (16-18 °C) in de melkperiode, tijdens en na het spenen;
  • Biedt water aan in een drinkbakje.

Voetnoten: 
1 Wickramasinghe, Kramer, & Appuhamy, 2019
Kertz, Reutzel & Mahoney, 1984
Huuskonen, Tuomisto, & Kauppinen, 2011
 

Heeft u vragen over het verstrekken van drinkwater bij kalveren? Karin staat u graag te woord.