• Nieuws en actualiteiten

21-12-2020

Additief houdt energievoorziening rondom aflammeren op peil

De transitieperiode is een zeer uitdagende periode voor geiten. Vitalvé heeft al vele onderzoeken gedaan naar voeding en ondersteuning in de transitieperiode. Nieuwe kennis en onderzoek is en blijft altijd welkom. Dit is ook de reden dat we op onze Vital Goat Academy een vervolgonderzoek hebben uitgevoerd met een nieuw product. 

Het zo klein mogelijk houden van de negatieve energiebalans is uitermate belangrijk voor een optimale start van de nieuwe lactatie. Een manier om extra energie in de geit te krijgen, is door het voeren van pensbestendige energie (PBE). Hiermee komt de energie in de dunne darm beschikbaar in plaats van in de pens. Een geit kan hierdoor beschikken over glucose dat zeer snel en gemakkelijk in de bloedbaan wordt opgenomen.

Betere energievoorziening
Vooral bij een negatieve energiebalans kan met PBE de energievoorziening positief worden beïnvloed. Hierdoor komen er minder NEFA’s (afbraakproducten van lichaamsvet) in de bloedbaan. Door deze betere energievoorziening zal ook de ß-hydroxyboterzuur (BHBZ)-waarde in het bloed dalen. Dat zorgt bij de geiten uiteindelijk voor minder ketose-gevallen (slepende melkziekte).

Vergelijkbaar onderzoek bij melkkoeien laat zien dat een er positief effect is rondom het afkalven. Voor de geitenhouderij gaat de Vital Goat Academy dit verder onderzoeken. 

Proef door Vital Goat Academy
De Vital Goat Academy heeft een groep van 160 geiten gevolgd tijdens de laatste weken voor aflammeren en de eerste weken in de lactatie. Daarbij kregen 80 geiten het additief aan het voer toegevoegd (proefgroep) en de andere 80 geiten (controlegroep) niet. Bij alle geiten is wekelijks een bloedmonster genomen om de BHBZ-waarde te bepalen. Door de resultaten exact te monitoren en te groeperen, weten we welk effect het langer of korter voeren van PBE heeft op de BHBZ-waardes in het bloed. 

Effect op de energiebalans
Het onderzoek laat zien dat de BHBZ-waardes tussen de groepen flink verschillen. In de proefgroep lijken de geiten die lang voor het aflammeren (> 14 dagen) PBE bijgevoerd krijgen, er profijt van te hebben. Bij deze groep is de BHBZ-waarde significant lager dan van de controlegroep. 
Wanneer geiten kort voor aflammeren (<14 dagen) PBE bijgevoerd krijgen, lijkt het positieve effect op de BHBZ-waardes minimaal. De geiten uit de controlegroep hadden na het aflammeren de hoogste BHBZ-waardes. 
Op basis van deze onderzoeksresultaten concluderen we dat het voeren van PBE minimaal 14 dagen voor aflammeren een positief effect heeft op de BHBZ-waarde. Het additief zorgt voor een lagere negatieve energiebalans. 
Daarnaast heeft PBE een positief effect op de omzetting van glucose en lactose in de geit. Dit bevordert de melkproductie en de vruchtbaarheid. Dit is ook onderzocht op individueel niveau.

Zelf ideeën? 
Doordat de Vital Goat Academy dit soort onderzoek uitvoert, komt er nieuwe kennis beschikbaar over melkgeiten, die we uiteraard graag met u delen! Heeft u zelf vragen of onderwerpen waar u meer over wilt weten dan horen wij dit graag. Wellicht kunnen we samen een onderzoek opzetten bij de Vital Goat Academy of bij u op het bedrijf!
 

Vragen over de onderzoeken bij de Vital Goat Academy? Neem contact met ons op!