• Nieuws en actualiteiten

01-03-2021

Actualiteiten rond de mestwetgeving

Voor het seizoen 2021 zijn er enkele wijzigingen in de mestwetgeving doorgevoerd. De regels rond het mest uitrijden op maispercelen zijn aangepast. Evenals de bepaling van de fosfaatgift op grasland en bouwland.

Uiterlijk 16 februari hadden maistelers bij de RVO moeten aangeven waar mogelijk mais geteeld gaat worden in het jaar 2021. Alleen betekent het aanmelden voor 16 februari niet dat verplicht mais geteeld hoeft te worden, maar dit mag nog veranderd worden in alle andere gewassen zoals: gras, aardappelen, suikerbieten enz. 
Uiterlijk 15 maart kunnen telers wijzigingen m.b.t. de percelen waar uiteindelijk géén mais geteeld gaat worden in 2021, nog doorgeven. Zijn er geen wijzigingen ten opzichte van 16 februari, dan hoeven de gekozen percelen niet nogmaals te worden bevestigd.

Fosfaatsystematiek gewijzigd
In het oude fosfaatsysteem had je te maken met het P-AL getal voor grasland en het PW-getal voor bouwland. In het nieuwe systeem worden percelen in categorieën ingedeeld volgens een combinatie van bodemvoorraad (P-AL) én fosfaatbeschikbaarheid (PCaCl2). Dat werkt in de praktijk beter, want met dit getal is bekend wat beschikbaar is voor de plant vanuit de grond. 
In het nieuwe systeem kan een perceel bijvoorbeeld een hoge fosfaatvoorraad hebben maar een lage fosfaatbeschikbaarheid. In dat geval mogen er meer kilogrammen fosfaat op het perceel. Omgekeerd geldt dit ook: bij percelen met een hoge fosfaatbeschikbaarheid is de plaatsingsruimte minder. Deze verandering kan op bedrijfsniveau forse consequenties hebben. Bespreek tijdig wat de gevolgen zijn voor uw bedrijf, zodat eventuele aanpassingen in grond en teelt nog mogelijk zijn. 

Overgangsregeling
Er is wel een overgangsregeling voor dit jaar. Deze zegt dat voor de fosfaatdifferentiatie de fosfaattoestand dit jaar nog bepaald mag worden op basis van het PW- of P-AL getal. Echter alleen als het grondmonster uiterlijk 31 december 2020 is genomen. Voor fosfaatarme en fixerende gronden mag het PW- of P-AL getal alleen de basis zijn als in de Gecombineerde opgave 2020 (of eerder) is gemeld dat er fosfaatreparatiebemesting nodig is. Het monster moet dan uiterlijk 15 mei 2020 zijn geanalyseerd. Vanaf 2021 mag voor ‘fosfaatarme’ gronden ook een standaardmonster worden gebruikt. 

Vragen over de mestwetgeving en de wijzigingen? Neem contact op met Sander!