In Oost-, West- en Middelbeers runt Ties Kaal zijn melkgeitenhouderij aan de Voorteindseweg. Wat begon als meewerken bij de tegenover buren, heeft hij uit laten groeien tot een geitenhouderij met 1.250 melkgeiten. Met een sterke focus op rust en regelmaat streeft Ties ernaar het maximale uit zijn melkgeiten en bedrijfsvoering te halen.
Ties is opgegroeid op het varkensbedrijf van zijn ouders. Zijn interesse in de geitenhouderij ontstond via stages en bijbaantjes. In 2002, terwijl hij nog op school zat, deed de mogelijkheid zich voor om het geitenbedrijf van de tegenover buren over te nemen. Toen hij begon, hield hij 150 melkgeiten. In 2005 bouwde hij een nieuwe stal met ruimte voor 900 geiten. De weg naar groei was echter niet zonder uitdagingen: in 2010 leidde de Q-koorts maatregelen tot een bijna volledige ruiming van zijn bedrijf. Desondanks is Ties in 2013 opnieuw voor zichzelf gaan melken en breidde hij zijn bedrijf verder uit. Met plannen voor een nieuwe melkstal en verdere verbeteringen in de bedrijfsvoering blijft hij continu vooruitkijken.
Elkaar scherp houden
Elke maand bezoekt Vitalisator Karin Bekkers het bedrijf van Ties om samen een ronde over stal te lopen en de resultaten van afgelopen periode door te nemen. Aan de hand van hun observaties in de stal en de analyses van de VitalMonitor bepalen ze waar nog ruimte voor verbetering is. "Karin kent het bedrijf door en door. En dat merk je in haar adviezen. We kunnen beiden zeggen wat we denken, zonder op elkaars tenen te trappen. Daardoor blijven we scherp," aldus Ties. De korte lijnen, van zowel Vitalvé als Karin, zorgen voor snel en persoonlijk contact. "Als ik een vraag heb, wordt er direct actie op ondernomen."
Goede resultaten ondanks CAE
Hoewel het bedrijf van Ties de stempel CAE-positief draagt, staat dit de resultaten niet in de weg. “Dat is wel een stukje bedrijfsvoering,” vertelt hij. Dankzij rust en regelmaat ervaren de dieren minimale stress en blijft de productie hoog. De focus ligt op het behalen van een zo hoog mogelijke piekproductie, zodat de geiten ook tijdens het duurmelken op hoog niveau blijven presteren. Dit is belangrijk, omdat de geiten hier maar één keer aflammeren. “Soms kriebelt het wel om een groep toch nog een keer aan te dekken, om zo de lat voor mezelf hoger te leggen, maar ik vind het risico te groot dat dit uitval en melkproductie zal kosten door de onrust die aandekken met zich meebengt.”
Het bedrijf van Ties bewijst dat je met CAE nog steeds goed kunt melken en zelfs mooie stappen kunt maken wat betreft productieniveau. Zo lag de productie per dier in 2022 op gemiddeld 1107 kg, in 2023 op 1143 kg, en vandaag de dag ligt de rollend jaar productie op 1214 kg melk per geit. Ties lacht terwijl Karin de cijfers laat zien: “Laatste jaar weer een hele stap gemaakt,” merkt hij op. Die vooruitgang komt niet vanzelf: “We werken continu aan verbeteringen, en één keer per jaar zetten we samen het streven op papier. Afgelopen jaar, toen we ons doel bereikten, verraste Karin me met gebak.”
Samenwerken als team
Naast dat Ties, Karin als een fijne adviseur ervaart, is hij ook te spreken over de begeleiding van Sarah bij de lammerenopfok. "Je merkt echt dat ze samenwerken als een team; iedereen is op de hoogte en denkt mee waar het kan," vertelt hij. Ook de structuur van Vitalvé spreekt Ties aan. "Omdat Vitalvé is opgebouwd door ondernemers uit de veehouderij, voel je het boerenhart in de organisatie. Ze begrijpen wat er speelt op het boerenerf en willen vooruit."