• Nieuws en actualiteiten

23-10-2023

Voorbereiding op de winter bij Praktijkinnovatie bedrijf Vecunda Schipperspeel

Op Praktijkinnovatie bedrijf Vecunda, Schipperspeel, bereiden we ons voor op de winterperiode. Momenteel voeren we nog volop vers gras aan de melkgevende koeien. Zolang de omstandigheden dit toelaten, blijven we dit volhouden. Het gras groeit momenteel nog langzaam door, maar we merken dat de kwaliteit afneemt. Het lijkt alsof de meeste voedingswaarden intussen van het land zijn gewonnen.

Met de grasoogst volledig binnen zijn we druk bezig met het opstellen van ons voederplan voor de winter. Wanneer gaan we welke kuilen voeren? Ons kuilgras is niet overvloedig, dus we kijken nu al rond voor extra kuilen. Hoe langer we wachten met het zoeken ervan, des te groter de kans dat kwaliteitskuilen al reeds weg zijn.

De exacte periode waarin we nog vers gras kunnen voeren, blijft een mysterie en is deels afhankelijk van het weer. Daarom passen we ons ruwvoerplan aan en introduceren we voorzichtig graskuil in het rantsoen. We willen onze koeien niet onvoorbereid laten schakelen van vers gras naar graskuil. Daarom werken we geleidelijk toe naar een graskuil. Dit zorgt ervoor dat de pensbacteriën vast aan de graskuil gewend raken en de omschakeling niet te veel van het aanpassingsvermogen van onze koeien vraagt. Hierdoor blijven de melkopbrengsten ook stabieler.

Het bewust bezig zijn met je voorraad kan op termijn veel opbrengen. Het voorkomt tekorten en geeft ons de kans om strategisch hoogwaardige kuilen in te zetten wanneer dat het meest nodig is, bijvoorbeeld tijdens een hitteperiode. Het voeren van kwalitatieve 1e snede aan onze koeien maakt het behoud van een gezonde voeropname makkelijker. We vermijden simpelweg om met een kuil te beginnen, zodat we tijdens uitdagende periodes niet plotseling over minder kwalitatief voer beschikken.

Bij Vecunda Schipperspeel denken we vooruit, zodat  onze koeien constant worden gevoerd, zelfs als de winter nadert! 
 


Sander Rühl

Vitalisator melkveehouderij