• Nieuws en actualiteiten

19-07-2022

Nutritionele zaken, ons vakgebied

Grondstoffen, samenstellingen, beschikbaarheid, prijzen… onze adviseurs moeten dealen met allerlei zaken die bij nutritie komen kijken. Maar we hebben ook te maken met oorlog, droogte, speculatie en inkoop, zaken die bijna allemaal een negatieve invloed hebben op de beschikbaarheid van grondstoffen en als gevolg daarvan op de prijsvorming.

Voor ons is dit een dagelijkse uitdaging. Wij maken op basis van de geboden mogelijkheden of confronterende beperkingen een gezond, constant product voor uw dieren, binnen de eisen die u stelt. 
Bezig zijn met nutritie betekent ook de kansen zien die sommige producten bieden. En wat misschien wel het allerbelangrijkste is: zaken die we in de praktijk zien en ervaren, passen we toe in de voeders die zich daarvoor lenen. Dieren kunnen niet spreken, maar we meten wel resultaten, we zien de gezondheid van de dieren en onderzoeken de mest. Die gegevens spreken natuurlijk boekdelen.
Transparantie is voor ons vanzelfsprekend. Iedereen mag weten wat we verkopen (samenstelling) en tegen welke prijzen (grondstofprijzen). Zo maken we duidelijk waarom we bepaalde keuzes maken. 
Wanneer koper en verkoper een deal sluiten, is het voor beiden belangrijk om volledig inzicht te hebben. Zeker als het over voer gaat. De voerkosten vormen immers de grootste kostenpost binnen zowel de geitenhouderij als de melkveehouderij.
Nu zegt de prijs van een voer niets over het technisch resultaat dat behaald wordt. Maar het heeft wel een grote invloed op het uiteindelijke economisch resultaat. 

Samenstelling
Terug naar nutritie, terug naar het samenstellen van een voer, met alle praktische eisen die er zijn. Mag het een meel worden of toch liever een brok? Dient het als lokbrok in de melkstal? Of meer als eiwitaanvulling naast het ruwvoer? Met of zonder mineralen en sporenelementen? Dit zijn allemaal vragen die we stellen op het moment dat we beginnen met het samenstellen van een nieuw voer. 
Daarna begint het instellen van de verschillende nutriënten. Van RE, RC en suikers tot Ca, P en de micro-elementen. Naast deze standaardwaardes nemen we ook nadrukkelijk de Optiferm-cijfers mee. Dit zijn de verschillende energie- en eiwitfracties op pensniveau. En dan geldt natuurlijk altijd: hoe meer eisen, hoe groter onze uitdaging. 
Maar dat is ons vak! Wij puzzelen net zo lang tot we het beste voer hebben samengesteld dat uiteraard goed wordt opgenomen door de dieren, en dat – ook heel belangrijk – in de fabriek te maken is. Om zo uiteindelijk het gewenste resultaat op uw bedrijf te behalen. Dit alles natuurlijk wel op een betaalbare manier. 

Aanvullend
Naast nieuwe voeders hebben we veel te maken met bestaande aanvullende voeders, die bij een gewijzigde samenstelling van het ruwvoer om een aanpassing vragen. Met onze kennis en ervaring passen we deze klantspecifieke voeders zó aan, dat ze de tekorten in het rantsoen aanvullen. 
Ondanks onze strategie van constante voeders zijn er dus, in overleg, mogelijkheden genoeg om op basis van grondstofprijzen en resultaten te schuiven in grondstoffen én eventuele nutriënteisen.

Kortom, geen uitdaging is ons te groot!