• Nieuws en actualiteiten

20-01-2022

Nieuw jaar, nieuwe kansen!

Januari is hét moment om plannen op te stellen, aan te scherpen en om goed voorbereid het nieuwe jaar in te gaan. Blik eens terug op het afgelopen jaar. Wat ging er goed, wat kun je beter organiseren? Kijk nu vooruit. Wat wil je dit jaar realiseren? Hoe behaal je deze doelen?

Door je doelen helder te stellen en aandachtspunten scherp te krijgen heb je houvast om gedurende het jaar belangrijke keuzes te kunnen maken. Het weer heb je niet in de hand, maar je kunt wel goed voorbereid zijn!

Onze Vitalisator Jos heeft een actielijst opgesteld met 6 hoofdpunten die in 2022 extra aandacht verdienen. Enkele punten uit deze lijst:

  • Is de ruwvoerplanning up to date? Zijn de grondmonsters compleet en is er al een werkplanning bemesting en grondbewerking?
  • Stel een maai en beweidingsplan op. Kies bewust of je eerder zou willen maaien, inkuilen en of je toevoegmiddelen wilt gebruiken.
  • Beoordeel je voerproces: is het tijdstip optimaal? Kan de volgorde van laden verbeterd worden? Kan het water toevoegen makkelijker? Waar gaat je restvoer naartoe? Zijn de messen in de mengwagen nog scherp? Past er een extra silo bij om effectiever te kunnen voeren?
  • Maak een overzichtsschema van terugkerende werkzaamheden zoals klauwbehandeling, box-hygiëne, uiergezondheid en vruchtbaarheidscontrole.
  • Kan de transitie beter? Kijk nog een goed naar de groepsindeling. Klopt de mineralenvoorziening? Hoe is de voeding in de periode in de weken voor droogzetten. Worden de koeien op tijd drooggezet? 
  • Op welke punten kun je de kalveren en jongveeopfok met grote of kleine stapjes verbeteren? Hoe realiseer je dit? Denk bijvoorbeeld aan de hygiëne rond het aanmaken van melkpoeder. Bekijk kritisch de huisvesting. Was de kalverdekjes op tijd. Welke groep wanneer scheren?
Een hele lijst; bekijk welke onderdelen je wilt verbeteren, denk daarbij aan looplijnen, administratieve handelingen en uitvoerbaarheid. Maak een overzichtelijk plan of schema, en houd het eenvoudig.  Dit helpt bij het onthouden en herinneren.

Zo realiseer je in 2022 een nog beter rendement.
 

Hulp nodig of een keer sparren over jouw plannen voor 2022? Onze Vitalisators denken graag met je mee.