• Nieuws en actualiteiten

21-10-2024

Maisoogst 2024: Stand van zaken en advies

De maisoogst van 2024 is in volle gang. Dit jaar valt vooral op dat de mais op verschillende momenten wordt gehakseld, wat te maken heeft met de uiteenlopende zaaimomenten. Zo ligt vroeg gezaaide mais (eind april/begin mei) vaak al in de kuil, terwijl veel mais die eind mei is gezaaid, op dit moment wordt gehakseld of al is ingekuild.Mais die in begin tot half juni is gezaaid, roept echter vragen op. Wordt deze mais nog rijp? Door het natte weer verliep de groei trager dan verwacht, en de donkere dagen in september en oktober hebben de afrijping verder vertraagd.

Wat te doen met niet-rijpe mais?
Na 20 oktober worden de dagen te kort om de maiskolf verder te laten afrijpen. De plant droogt wel verder in, maar de kolf doet weinig meer. Zie je dat de kolf niet verder rijpt? Dan is het verstandig om de mais te hakselen. Let daarbij op de volgende zaken:

  • Natte mais wordt minder snel stabiel in de kuil. Bij natte kuilen bestaat er een groter risico dat de conservering doorgaat. Als dit proces aanhoudt, kan er op een gegeven moment alcohol ontstaan. 
  • Alcoholvorming geeft belasting in de pens en kan niet worden omgezet naar een andere stof. Dit maakt de pens instabiel en kan leiden tot pensverzuring. Ook is alcohol een zware belasting voor de lever van dieren. Vooral bij droge en verse dieren kan deze belasting leiden tot veel problemen. 

Niet-rijpe mais apart inkuilen
Als het mogelijk is, is het slim om niet-rijpe mais apart in te kuilen. Zo kun je deze snel voeren, wat het risico op alcoholvorming vermindert. Daarnaast kun je deze mais combineren met goede mais om de voederwaarde van het rantsoen zo hoog mogelijk te houden. Heb je geen ruimte om apart in te kuilen? Probeer de niet-rijpe mais dan zoveel mogelijk voorin de nieuwe kuil te plaatsen, zodat deze snel op is. Zorg ervoor dat je het altijd combineert met kwalitatieve mais.

Kolfloze mais: Wat nu?
Op sommige percelen zien we dit jaar kolfloze mais, ook wel steriele mais genoemd. Deze mais bevat geen kolf en dus ook geen zetmeel. Net als niet-rijpe mais is het verstandig om deze mais na 20 oktober te hakselen en apart in te kuilen, zodat je het gescheiden kunt voeren. Is het aandeel kolfloze mais in jouw kuil beperkt, dan kun je overwegen om het mee te hakselen in rest van de kuil, maar zorg dat het niet meer dan 5% van de totale kuil is.

Tips voor het hakselen van kolfloze mais
  • Haksel de mais grof, rond 14 mm. Deze mais bevat vaak maar 22% droge stof en is lastig te verdichten als het te fijn wordt gehakseld.
  • Probeer de kuil niet te hard te verdichten, anders loop je het risico dat de mais wordt vermoest.
  • Gebruik kuiltoevoegmiddelen, maar kies hierbij voor een grastoevoegmiddel. Mais zonder zetmeel profiteert niet van maiskuiltoevoegmiddelen, maar bevat nog wel suikers die door grastoevoegmiddelen kunnen worden omgezet in melkzuur en azijnzuur.

De wisselende maisoogst van 2024 vraagt om gerichte keuzes. Door niet-rijpe en kolfloze mais slim in te kuilen en de juiste maatregelen te nemen, kun je de voederwaarde in je rantsoen behouden en problemen voorkomen. Voor advies staan onze adviseurs klaar om je verder te helpen.
 


Sander Rühl

Vitalisator melkveehouderij

Chat