• Nieuws en actualiteiten

22-02-2024

Familie Ohlen vertelt over hun duurzame veestapel

In Wijchen, langs de Graafseweg onderneemt melkveehouder Jan Ohlen samen met zijn vrouw en twee zoons. Totaal houden ze 110 melkkoeien en zijn er plannen om verder uit te bouwen. Jan geeft ons, samen met Vitalisator Jos, een kijkje in zijn bedrijf en duurzame veestapel. 

In 1981 heeft hij het bedrijf overgenomen en sindsdien is hij bezig met het verder uitbouwen van het melkveebedrijf. De stal is meerdere keren uitgebreid, in 2007 is er overgestapt op melken met 1 robot, en in 2015 kwam de 2e robot erbij. Vorig jaar zijn er ook zonnepanelen op de veldschuur geïnstalleerd. Bovendien verkoopt Jan van maart tot en met november softijs gemaakt van eigen melk. "Het geeft de boerderij een andere dynamiek," vertelt hij. "En het uitleggen van onze bedrijfsvoering aan consumenten geeft veel voldoening. Vaak hebben zij namelijk een vertekend beeld van hoe wij als melkveehouders onze koeien houden."

Elkaar motiveren
Vitalisator Jos Loeffen komt om de 3-4 weken langs bij het bedrijf van Jan om het rantsoen te optimaliseren en te sparren over de bedrijfsvoering. “Jos is een fanatieke en gedreven adviseur. Hij haalt het maximale uit mij als veehouder maar ook uit ons bedrijf en de koeien.” legt Jan uit. “Daardoor blijf ik zelf ook extra gemotiveerd.” 

Duurzame veestapel
Mede door die motivatie hebben Jan en zijn gezin hard gewerkt aan een erg duurzame veestapel. De koeien hebben een opmerkelijk langere levensduur dan het landelijke gemiddelde. In totaal heeft hij al tien 100.000 liter koeien gehad waar er vorig jaar vijf van aanwezig waren. Met als hoogtepunt onlangs ook nog een 10-tonner koe. "We hebben een gedeelte potstal waar onze koeien op stro staan. Dit is een aanzienlijke investering, maar het draagt enorm bij aan het welzijn en de gezondheid van ons melkvee," legt Jan uit. Naast veel aandacht voor de kalveropfok is er een sterke focus op de klauwgezondheid. Met een jaargemiddelde van ruim 11000 kg melk en 2500 EJR is hij zeer tevreden met de prestaties van zijn koeien.

Kwaliteitsvoer
“Kwaliteitsvoer draagt ook bij aan het behoud van onze koeien.” vertelt Jan. Zo doet Jan veel landwerkzaamheden samen met zijn zoons en denken ze goed na over het inkuilen. “Het krachtvoer helpt onze koeien om een hoge productie te bereiken met het behoud van een goede gezondheid. Daarom vind ik het erg prettig dat Vitalvé een maatwerk brok levert die precies aansluit bij mijn rantsoen.” Daarbij vult hij aan: “Hier zie ik ook echt de meerwaarde van Vitalvé. Na het beoordelen van het ruwvoer en de koeien weet Jos de samenstelling tot in de puntjes af te stemmen op ons bedrijf.”

Jan’s bedrijf illustreert de essentie van een duurzame benadering in de melkveehouderij. Door de jaren heen heeft zijn bedrijf niet alleen een gestage groei doorgemaakt, maar heeft het ook een opmerkelijk duurzame veestapel ontwikkeld. De nauwe samenwerking met Vitalvé en de expertise van Vitalisator Jos hebben hieraan aantoonbaar bijgedragen, waarbij het maatwerkvoer en deskundige advies een cruciale rol spelen.