• Nieuws en actualiteiten

02-03-2022

Een veranderlijk rantsoen: Meten is weten!

Een rantsoen kan, zonder dat u er iets aan wijzigt, na verloop van tijd veranderen. Hierdoor kunnen de werkelijke waarden van uw ruwvoer afwijken van wat u denkt te voeren. Hierdoor heeft u minder zicht op de invloed van het rantsoen op de prestaties van uw dieren. In dit artikel zetten we de oorzaken van veranderende voerkuilen voor u op een rij én bieden wij een oplossing, zodat u grip krijgt op uw rantsoen.

Mais
Maiskuilen veranderen constant doordat het bestendig zetmeel inweekt. Hierdoor komt er op pensniveau van het dier meer zetmeel vrij, wat op lange termijn kan leiden tot pensverzuring. Rijpheid van de mais bij inkuilen kan van invloed zijn op de variatie in de kuil. Vaak worden er één à twee dagen gekozen om de mais in te kuilen. De vraag is dan of alle mais precies even rijp is. Hoe rijp de mais is hangt ook van veel omstandigheden af. Denk hierbij aan grondsoort, droogtegevoeligheid, en rassenkeuze. 

Gras
Graskuilen zijn in de regel na 3 maanden conserveren stabiel. Een kuilanalyse geeft echter niet altijd het juiste beeld van de gehele kuil. Vaak wordt één kuilmonster gestoken uit een kuil die soms wel 50 meter lang is, terwijl er een groot verschil kan zijn in het gras wat in de kuil eindigt. In de praktijk wordt namelijk vaak achterin de silo gestart met inkuilen van het gras. Vervolgens wordt het snel op hoogte gewerkt en werkt men langzaam naar voren toe. Is het gras wat voor in de kuil zit dan nog wel vergelijkbaar met achter in de kuil? 

De variatie in gras per perceel kan ook groot zijn. Dit kan te maken hebben met onder andere de leeftijd van de graszode, hoeveelheid en moment van bemesting en invloed van droogte. 

Grip op uw rantsoen met de mobiele NIR
Een goede aanvulling op de kuilanalyse is regelmatig je kuil te laten controleren door de mobiele NIR. Met de mobiele NIR is het mogelijk ter plekke een kuil te onderzoeken. Door een kuil wat vaker te controleren worden variaties in de kuil zichtbaar en kan concreter gestuurd worden in het rantsoen. Binnen 10 minuten is een kuil gescand en wordt een volledige analyse gemaakt van de samenstelling van een gras- en maiskuil. Ook is het mogelijk enkele losse grondstoffen en complete mengvoersamenstelling te scannen.

De mobiele NIR geeft u zo snel en accuraat inzicht in de waarde van uw ruwvoer en losse grondstoffen. Zo kunt u nog strakker en preciezer voeren. Door meer inzicht in actuele kwaliteit krijgt u grip op de invloed van uw rantsoen op de prestaties van uw dieren. 
 

Meer weten over uw rantsoenen of de mobiele NIR? Onze Vitalisators denken graag met je mee.