Wat te doen voor een topkuil

28-04-2022
Goed ruwvoer van topkwaliteit is de basis van een goede melkproductie. Maar hoe zorg je er nu voor dat een graskuil of maïskuil van topkwaliteit is? Op tijd zaaien (maïs) en maaien (gras) is daarvoor een eerste vereiste, is onze ervaring. Maar ook dat bijvoorbeeld het gras snel in de kuil zit, zodat de veldperiode kort is. Een goede afstemming met de loonwerker is hiervoor noodzakelijk. Zo voorkom je dat er tijd, en daarmee kwaliteit, verloren gaat.

1. De eerste snede
Het groeiseizoen ging dit jaar van start met een zeer droge maand maart en een koud, nat begin van april. Nu is de eerste snede in ontwikkeling. Goede stappen op het juiste moment maken het verschil in kwaliteit. Daarom geven we u hier alvast een aantal tips om een topkuil te krijgen. 

2. Maïsland klaar voor een optimale start
Gemiddeld genomen leidt vroeg zaaien van de maïs tot een hoger drogestofgehalte in de plant en in de kolf. Meestal wordt rond 20 april gestart met zaaien, afhankelijk van het zaaibed. Inmiddels is de gewenste bodemtemperatuur van 10 graden nu overal wel bereikt. 
We geven u graag enkele tips en aandachtspunten voor een goede start van het maïsseizoen: Of het nu om maïs of gras gaat, voor topkwaliteit in de kuil moet je op de juiste momenten meten, weten en kiezen. Wilt u graag eens met deskundigen sparren over de optimale zaai- en maaimomenten en de juiste manier van inkuilen? Onze adviseurs weten u veel te vertellen over topkwaliteit kuilvoer en helpen u bij de juiste beslissingen in dit proces. Vitalvé wordt hierin ondersteund door Groeikracht bv, zodat onze adviseurs praktisch met u meedenken voor het optimaliseren van uw gras- en maisteelt. 

Neem daarom contact op met uw adviseur of met een van de adviseurs van Vitalvé.