Hoge voerefficiëntie met lage voerkosten

10-11-2020
Melkveebedrijf van Creij wil continu verbeteren
Efficiënt melken en probleemloos draaien. Dat is wat de familie Van Creij op hun melkveebedrijf in het Brabantse Haps wil. Dat betekent gezonde koeien, die het voer efficiënt omzetten in een goede melkproductie. Dat de krachtvoerkosten met 6,4 cent per kg melk tot de laagste van Nederland behoren is mooi, maar zeker geen doel op zich.

Aan het einde van de middag stappen we een net schoongespoten melkstal in. De 34 stands-carrousel ziet er blinkend uit. De tweede melkbeurt van de dag zit erop. Vanavond rond negen uur start de medewerker de derde melkbeurt op. Maar eerst is er koffie. Ondertussen nemen de broers Rob en Jeroen samen met hun vader Arie en Vitalisator Sander Rühl van Vitalvé hun bevindingen uit de stal door. ‘De mest is wat donker, maar de koeien ogen fris. Het lijkt erop dat de koeien het nieuwe rantsoen met vers gras in plaats van graskuil goed verteren.’ 

VLOG-melk
De familie Van Creij runt een bedrijf met 350 melkkoeien en 130 hectare land. De melk gaat als VLOG-melk naar Arla. De opfok van het jongvee is uitbesteed. Naast grasland telen ze snijmais en CCM voor eigen gebruik en enkele akkerbouwgewassen zoals suikerbieten. 

Vers gras tot in december
Rob: “Tot eind oktober voerden we naast snijmaïs en bijproducten deels graskuil en deels vers gras. Nu, begin november, staat er nog zoveel gras op het land, dat we besloten hebben alleen vers gras te voeren. Dat kan waarschijnlijk nog een maand. Maar dat betekent wel dat we nauwkeurig moeten monitoren hoe dit nieuwe rantsoen de koeien bevalt.” Vitalvé komt in de persoon van Sander bij zo’n rantsoenwijziging wekelijks kijken. Naar de cijfers? “Nee, niet in de eerste plaats. We kijken vooral naar de koeien en naar de mest”, vertelt Sander. “Het duurt vaak even totdat de koeien aan de aanpassing gewend zijn, voldoende vreten en de mest optimaal is. Tot die tijd veranderen we bij voorkeur niets. Gaat het binnen enkele dagen goed, dan kunnen we weer andere zaken bijsturen. Zo willen we graag sturen op het verder verhogen van de melkproductie. De gemiddelde melkproductie per koe was over het afgelopen jaar 10.555 kg melk met 4,22% vet en 3,51% eiwit. Dat kan in onze ogen nog wat beter. Maar wel stap voor stap.”

Lage voerkosten
Het verse gras gaat samen met snijmais, bijproducten en losse grondstoffen in de zelfrijdende voermengwagen. “We zijn verplicht GMO-vrije soja te voeren. Dat is flink aan de prijs”, weet Rob. “Gelukkig beschikken we inmiddels over een continue levering van sojacake. Je kunt er niet onbeperkt van voeren, maar het is een mooi eiwitrijk product voor een redelijke prijs.” Een andere belangrijke eiwitbron is raapzaadschroot. Verder bevat het rantsoen tarwegistconcentraat, CCM en gedroogde bietenpulp. In de melkstal krijgen de koeien aanvullend krachtvoer. Sander: “Met dit gemengde rantsoen realiseert Van Creij een hele hoge voerefficiëntie: uit 1 kg drogestof van het rantsoen produceren de koeien gemiddeld 1,60 kg melk. Dat is hoog. En dat bij totale krachtvoerkosten van 6,4 cent per kg melk. 5,1 cent voor het krachtvoer en 1,3 cent voor de bijproducten. Door scherpe keuzes te maken zit dit bedrijf wat lage voerkosten betreft in de top van Nederland.”

Lekker draaien
“Lage voerkosten is mooi, maar voor ons geen doel op zich”, merkt Rob op. “Voor ons is het op de eerste plaats van belang dat het lekker draait, de koeien gezond zijn, makkelijk afkalven, soepel opstarten en dat de melkproductie optimaal is. Ons motto is hetzelfde als bij Vitalvé; ‘het kan altijd beter’. En daar streven we dus samen continu naar.” Niet vreemd dat de melkveehouders regelmatig met Vitalisator Sander, de fokkerij-adviseur en de dierenarts om tafel zitten om de verbeterpunten langs te lopen en om te zetten in concrete acties. “Geen extreme veranderingen”, zegt Rob. “Maar wel stap voor stap verbeteren.”


Sturen op voerefficiëntie
Voor Vitalvé staat het sturen op voerefficiëntie voorop. Interessant geprijsde bijproducten en losse grondstoffen verlagen de totale voerkosten. Dat mag echter nooit ten koste gaan van de melkproductie of de gezondheid van de koeien. Daarbij is het advies: kies altijd voor zuivere, hoogwaardige grondstoffen, voorkom selectiegedrag bij de koeien en zorg dat zowel melkproductie als gehalten niet achteruit gaan.

Aanvraag berekening voerefficiëntie