Hittestress bij melkgeiten ontstaat door een onbalans tussen de productie van metabolische warmte en de afvoer van deze warmte, vooral bij hoge temperaturen en vochtige omstandigheden. Dit leidt tot een verhoogde hartslag, ademhalingssnelheid en rectale temperatuur, wat de geiten direct beïnvloedt. Dit resulteert in verminderde voeropname, daling van melkproductie, melkeiwit en melkvet, en een verhoogd risico op pensverzuring.
Gevoelig voor warmte
Melkgeiten kunnen al vanaf 22 graden, gecombineerd met een hoge relatieve luchtvochtigheid, last krijgen van hittestress. De thermo-neutrale zone van geiten ligt namelijk vrij laag, tussen de 15-20 °C in combinatie met 40-45% relatieve luchtvochtigheid, wat hen zeer gevoelig maakt voor warmte.
Om maximale melkproductie te bereiken, is een hoge droge stof opname noodzakelijk. Echter komt er bij de pensfermentatie veel warmte vrij, die de dieren moeilijk kwijt kunnen. Dit verklaart dan ook waarom hoogproductieve dieren met een hoge voeropname gevoeliger zijn voor hittestress.
Hoe kun je de gevolgen van hittestress beperken?
Water
30 september 2024
Dinsdag 24 september zijn we samengekomen met een 15-tal bankiers en accountants. Het doel? Een open dialoog starten over hoe we melkveehouders kunnen helpen met een toekomstbestendige en rendabele bedrijfsvoering. Centraal stonden de kengetallen &ls...
Lees meer
10 september 2024
Bij Vitalvé richten we ons voornamelijk op één cruciaal kengetal: de "Voerwinst per koe per dag". Dit kengetal geeft ons het beste inzicht in het economische resultaat van de gemiddelde melkkoe. We berekenen dit door he...
Lees meer
22 augustus 2024
De ontwikkeling van de pens bij geitlammeren is een cruciale fase tijdens de opfokperiode. Een goed ontwikkelde pens vormt de basis voor een gezonde start en een succesvolle groei tot volwassen melkgeit. Daarom lichten we graag de belangrijkste aspec...
Lees meer