• Nieuws en actualiteiten

25-06-2024

Eerste hulp bij hittestress voor melkgeiten

Hittestress bij melkgeiten ontstaat door een onbalans tussen de productie van metabolische warmte en de afvoer van deze warmte, vooral bij hoge temperaturen en vochtige omstandigheden. Dit leidt tot een verhoogde hartslag, ademhalingssnelheid en rectale temperatuur, wat de geiten direct beïnvloedt. Dit resulteert in verminderde voeropname, daling van melkproductie, melkeiwit en melkvet, en een verhoogd risico op pensverzuring.

Gevoelig voor warmte
Melkgeiten kunnen al vanaf 22 graden, gecombineerd met een hoge relatieve luchtvochtigheid, last krijgen van hittestress. De thermo-neutrale zone van geiten ligt namelijk vrij laag, tussen de 15-20 °C in combinatie met 40-45% relatieve luchtvochtigheid, wat hen zeer gevoelig maakt voor warmte.

Om maximale melkproductie te bereiken, is een hoge droge stof opname noodzakelijk. Echter komt er bij de pensfermentatie veel warmte vrij, die de dieren moeilijk kwijt kunnen. Dit verklaart dan ook waarom hoogproductieve dieren met een hoge voeropname gevoeliger zijn voor hittestress.

Hoe kun je de gevolgen van hittestress beperken? 

Water

  • Toegang tot vers water: Zorg ervoor dat melkgeiten onbeperkt toegang hebben tot vers en schoon drinkwater. Dagelijkse reiniging van drinkbakken is essentieel.
  • Voldoende drinkbakken: Voorzie minimaal één drinkbak per 25 melkgeiten. Leidingwater heeft de voorkeur vanwege de doorgaans constante en betere kwaliteit.
Voeding
  • Voertijd: Voer bij voorkeur twee keer per dag, tijdens de koelere momenten van de dag (vroege ochtend en 's avonds).
  • Fris en smakelijk rantsoen: Accepteer hierbij meer restvoer. Geef ook voldoende aandacht aan het uitkuil management om broei tegen te gaan.
  • Gebruik van broeiremmers: Overweeg het gebruik van broeiremmers. Neem contact op met jouw Vitalisator voor een passende keuze.
  • Pensondersteuning: Ondersteun de pens door het toevoegen van een pensbuffer aan je rantsoen. Buffers kunnen de pens helpen om de pH op peil te houden wanneer de geit last heeft van hittestress. Het aanbod aan pensbuffers is groot, je Vitalisator kan helpen om hierin een juiste keuze te maken.
  • Energiedicht rantsoen: Zorg voor een rantsoen met verhoogde energiedichtheid, zodat de geit voldoende energie kan opnemen, zelfs bij verminderde voeropname.
Management
  • Rust: Een geit heeft baat bij zoveel mogelijk rust, dit geldt normaal ook maar zeker in de warme zomermaanden. Houdt hier rekening mee bij het plannen van afspraken. 
  • Extra uitmesten: Het regelmatig uitmesten van de potten vermindert warmteproductie door het ligbed.
Klimaat
  • Ventilatie: Installeer ventilatoren, bij voorkeur frequentiegestuurde, die geleidelijk aan met de temperatuur meegaan. Plaats de voeler midden in de stal, buiten de luchtstroming van een ventilator, voor optimale werking.
  • Wachtruimte: Denk ook aan ventilatie in de wachtruimte voor de melkstal.
  • Sprinklers: Overweeg sprinklers op ventilatoren voor koele luchtstroming in de stal. Daarnaast kunnen sproeiers op niet-geïsoleerde daken ook bijdragen aan het verlagen van de staltemperatuur.
Hittestress bij melkgeiten kan hun welzijn en melkproductie ernstig beïnvloeden. Door de juiste maatregelen te nemen verminder je de impact van hittestress aanzienlijk. Download onze Stalkaart voor hittestress, zodat je onze tips altijd bij de hand hebt.


Janine Koppes

Nutritie

Chat