Hittestress bij melkgeiten ontstaat door een onbalans tussen de productie van metabolische warmte en de afvoer van deze warmte, vooral bij hoge temperaturen en vochtige omstandigheden. Dit leidt tot een verhoogde hartslag, ademhalingssnelheid en rectale temperatuur, wat de geiten direct beïnvloedt. Dit resulteert in verminderde voeropname, daling van melkproductie, melkeiwit en melkvet, en een verhoogd risico op pensverzuring.
Gevoelig voor warmte
Melkgeiten kunnen al vanaf 22 graden, gecombineerd met een hoge relatieve luchtvochtigheid, last krijgen van hittestress. De thermo-neutrale zone van geiten ligt namelijk vrij laag, tussen de 15-20 °C in combinatie met 40-45% relatieve luchtvochtigheid, wat hen zeer gevoelig maakt voor warmte.
Om maximale melkproductie te bereiken, is een hoge droge stof opname noodzakelijk. Echter komt er bij de pensfermentatie veel warmte vrij, die de dieren moeilijk kwijt kunnen. Dit verklaart dan ook waarom hoogproductieve dieren met een hoge voeropname gevoeliger zijn voor hittestress.
Hoe kun je de gevolgen van hittestress beperken?
Water
11 maart 2025
In het Gelderse Erlecom runt Geert Jan van Eck samen met zijn vrouw Bianca een modern melkveebedrijf met 130 melkkoeien. Met een sterke focus op precisie en continuïteit, streeft hij naar optimale melkproductie.
Lees meer
25 februari 2025
Weidegang is een belangrijk onderdeel van het rantsoen op veel melkveebedrijven. Nieuw Nederlands Weiden (NNW) heeft de afgelopen jaren geholpen om beweiding weer op de kaart te zetten. Het is een eenvoudig systeem waarbij koeien dagelijks een nieuw ...
Lees meer
11 februari 2025
Op onze innovatiebedrijven testen we continu hoe rantsoenen uitpakken in de praktijk. Wat we daar zien, is dat het klassieke kengetal ruwe celstof vaak onvoldoende vertelt over hoe celwanden in de pens worden verteerd. Daarom hebben we bij Vitalv&eac...
Lees meer