• Nieuws en actualiteiten

10-01-2024

Energiebehoefte ondersteunen bij vrieskou

De temperaturen zijn fors gedaald. Deze koude omstandigheden verhogen de energiebehoefte van melkkoeien omdat ze meer energie besteden aan de regulering van hun lichaamstemperatuur. Hierdoor gaan ze ook minder efficiënt om met hun voeropname. Het is van belang dat jouw koeien voldoende voedingsstoffen opnemen om hun gezondheid en melkproductie te behouden. 

Extra maïs voeren
Het toevoegen van extra maïs aan het rantsoen helpt je koeien om te voldoen aan hun verhoogde energiebehoefte tijdens vrieskou. Maïs heeft namelijk een relatief hoge energiedichtheid. Maïs bevat namelijk meer zetmeel en calorieën dan veel andere voedermiddelen. Dit zetmeel wordt efficiënt omgezet in energie tijdens de spijsvertering. Bovendien genereert de fermentatie van zetmeelrijke voeders zoals maïs warmte als bijproduct, wat bijdraagt aan het handhaven van de lichaamstemperatuur van de koeien.

Voer geen bevroren producten 
Het is van vitaal belang om te voorkomen dat je koeien bevroren voedsel krijgen. Koude temperaturen vertragen namelijk de maag- en darmfuncties, waardoor de spijsvertering bemoeilijkt wordt. Bovendien kan bevroren voedsel de micro-organismen in de pens van de koeien verstoren.

Naast het negatieve effect op de gezondheid, kan bevroren voer ook leiden tot een verminderde voeropname. De onaangename temperatuur en textuur van het voer kunnen ervoor zorgen dat je koeien aarzelen om te eten. Terwijl het juist ons doel is om de voeropname te verhogen om te voldoen aan de verhoogde energiebehoefte tijdens deze periode.

Daarnaast kan bevroren voer scherpe randen en harde stukjes ijs bevatten, wat een risico vormt voor letsel aan de mond, slokdarm en maag van de koeien.

Controleer je waterbakken 
Zorg ervoor dat je koeien altijd toegang hebben tot vers, niet-bevroren drinkwater. Hydratatie is niet alleen essentieel voor een voldoende voeropname, maar speelt ook een cruciale rol in de regulatie van de lichaamstemperatuur.

Waar kan je nog meer opletten? 
Naast het voer zijn er andere manieren om je vee te ondersteunen tijdens koude periodes. Het is bijvoorbeeld belangrijk om de ligboxen droog te houden, omdat natte boxen kunnen bevriezen en ongemak kunnen veroorzaken aan de uiers. Bovendien biedt voldoende bedding in de ligboxen isolatie tegen de koude vloer.

Om de voeropname stabiel te houden, is het ook cruciaal om tocht te voorkomen. Tocht kan ervoor zorgen dat koeien zich ongemakkelijk voelen, wat hun eetlust kan verminderen. Een tochtvrije omgeving stimuleert koeien om voldoende voeding binnen te krijgen, wat essentieel is voor hun gezondheid en melkproductie.

Om de lichaamstemperatuur van je koeien te ondersteunen tijdens deze koude periode, is het van essentieel belang om zowel via het voer als met aandacht voor de omstandigheden in de stal te zorgen voor stabiliteit in voeropname en melkproductie. Wil je je rantsoen optimaliseren om te voldoen aan de verhoogde energiebehoefte van je vee? Onze Vitalisators staan voor je klaar met advies!
 


Guus de Haan

Vitalisator melkvee- & geitenhouderij

Chat