Jongveeopfok


Melkveehouderij en jongveeopfok
De Nederlandse melkveehouderij heeft de afgelopen jaren een flinke professionaliseringsslag gemaakt op het gebied van melkproductie en de voeding van lacterend melkvee. We kunnen een optimum vinden in voederconversie. Binnen de transitie én de jongveeopfok is deze professionaliseringsslag nog lang niet altijd zo ver doorgevoerd. Terwijl we wel meer verwachten van koeien in productie. Vitalvé is van mening dat op veel bedrijven ruimte is om de jongvee-opfok naar een hoger plan te tillen.

Visie Vitalvé
Wij stippelen graag met u, als melkveehouder, de weg uit naar een homogeen, uitstekend ontwikkeld en gezond koppel vaarzen. Een koppel dat het succes vormt voor de toekomst van uw melkveebedrijf. De opfok verdient grote aandacht om de jongveedoelen op uw bedrijf waar te maken. Elk kalf verdient dezelfde behandeling om een zo efficiënt mogelijke groei en ontwikkeling door te maken. Om uiteindelijk een rendabele en duurzame melkkoe te worden.

Ontwikkelingsgebonden jongveeopfok
Vitalvé gelooft in ontwikkelingsgebonden jongveeopfok. Hierbij is de jongveeopfok van geboorte tot melkgift in verschillende fasen opgebouwd. De aanpak in elke fase is cruciaal voor het succes van de toekomstige melkkoe.

Jongveeopfok is in verschillende fasen op te delen. Iedere fase heeft hierbij zijn eigen doel:
  • De eerste fase is de biestperiode; dag 1 tot en met 3. Het doel tijdens de biestperiode is het behouden van het gewicht na de geboorte. 
  • De tweede fase is de melkperiode; dag 4 tot en met 2 maanden. Het doel tijdens deze fase is het verdubbelen van het gewicht. 
  • De derde fase is de groeifase van 3 tot en met 6 maanden. Het doel tijdens de groeifase is het creëren van lengte, hoogte en inhoud met een gezonde BCS. 
  • De vierde fase is de puberteitsfase van 7 tot en met 12 maanden. Het doel tijdens deze fase is het behalen van maximale groei, zodat het jongvee kan worden geïnsemineerd op 12 maanden oud. 
  • De laatste, vijfde fase is de drachtfase van 13 tot en met 22/23 maanden. Het doel tijdens de drachtfase is een gecontroleerde groei. Er mag geen vervetting optreden. Ook wordt het jongvee klaargemaakt voor afkalven. 

RumiMilk Opfokmelk
Voor de tweede fase, de melkperiode, heeft Vitalvé op basis van jarenlange vertrouwen in RumiVar de samenwerking gevonden om een compleet assortiment van melkpoeders te ontwikkelen, onder de naam: ‘RumiMilk powered by Nukamel’. RumiMilk garandeert de kwaliteitsstandaarden en gewenste resultaten waar Vitalvé voor staat. Binnen deze samenwerking wordt de kennis gebundeld en onderzoeksresultaten uitgewisseld. Dit alles resulteert in een nauwkeurig onderbouwde, maar vooral praktische ondersteuning voor u als melkveehouder. Voor elke ondernemer is er een passend melkpoeder. Het melkschema wordt altijd afgestemd op de jongveedoelen binnen de huidige de bedrijfsvoering.

Vital Opfok krachtvoeders
Het assortiment jongveekrachtvoeders onder de naam ‘Vital Opfok’ sluit aan bij alle fasen binnen de jongveeopfok. 
Om op zeer jonge leeftijd pensontwikkeling te stimuleren en hiermee de transitie van zuigeling tot herkauwer te starten hebben we de ‘Vital Opfok Muesli’ ontwikkeld.
 
Vanaf de start van de melkperiode wordt ‘Vital Opfok Muesli’ aangeboden om vanaf dag 4 pensontwikkeling te stimuleren en hiermee de transitie van zuigeling tot herkauwer in te starten. Tot en met twee weken na het spenen is deze muesli te voeren. Deze muesli heeft de uitstekende verhouding krachtvoer en structuur. De voedingsstoffen uit de hele maïskorrels komen geleidelijk vrij door de lage passagesnelheid van het voer in de pens van een jonge herkauwer. Het stro heeft een perfecte deeltjeslengte en is ontstoft. Dankzij het hoge aandeel melasse en het feit dat de korrels in de muesli dezelfde lengte(grootte) hebben, is het voor een kalf heel lastig te selecteren.

Tot en met het einde van de groeifase geven wij de voorkeur aan de ‘Vital Opfok Ad Lib’, in combinatie met gehakseld tarwestro. Zelfs wanneer de keuze gemaakt wordt om het melkveerantsoen aan kalveren in de groeifase te verstrekken, hebben we een passende korrel, namelijk de ‘Vital Opfok Kalf’. In het midden van de puberteitsfase vindt er een overgang plaats naar het jongveerantsoen, door middel van de aanvulling ‘Vital Jongvee Groei’.
 

Onze Vitalisators

Karin de Brouwer

Vitalisator opfokspecialist +31 (0)6 82 98 57 98

Neem contact op voor een nadere kennismaking.