Verse jaarlingen succesvol opstarten

Verse jaarlingen zijn de nieuwe generatie melkgeiten die ieder jaar het verschil moeten maken op je bedrijf. Qua genetica hebben onze Nederlandse melkgeiten zich de afgelopen jaren gigantisch ontwikkeld. Maar om die genetische kwaliteiten optimaal te benutten is het essentieel om deze dieren op hun behoefte te voeren.

Een sterke start is cruciaal
Geiten die als verse jaarling beter zijn ontwikkeld en een hoger aflamgewicht hebben zijn direct in staat om meer melk te produceren dan minder goed ontwikkelde jaarlingen. Tussen bedrijven zien we hierin grote verschillen. Jeugdgroei is maar een keer te benutten. Dus om jaarlingen top te laten presteren is een probleemloze opfokperiode cruciaal. De laatste maanden van deze opfokperiode zijn bepalend voor de opstart van je dieren na aflammeren. Onderweg komen we vaak tegen dat de focus ligt op het aandekgewicht. Maar het aflamgewicht is nog veel belangrijker!
 
Focus op voeropname
Vanuit een analyse van cijfers uit onze VitalMonitor is een duidelijk verband waar te nemen tussen voeropname en productie grammen vet en eiwit. In de praktijk zien we grote verschillen in droge stof voeropname. Zowel in de weken voor aflammeren, als de eerste maanden wanneer de geiten aan de melk zijn. Een rantsoen kan met zijn eindwaarden perfect in orde zijn. Echter als dieren te weinig van dit rantsoen opnemen leidt dat tot gewichtsverlies. Dit resulteert in onvoldoende melkproductie omdat ze een deel van het voer gebruiken voor groei in plaats van voor melk. 

Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk dat je jonge dieren, zodra ze drachtig zijn gescand, harder gaat voeren om ze maximaal te ondersteunen. Het rantsoen moet hierbij voldoen aan de behoefte van deze drachtige dieren, maar daarnaast moet de focus liggen op een zo hoog mogelijke voeropname. In de laatste maanden van de opfokperiode moet deze nieuwe lichting melkgeiten getraind worden om zoveel mogelijk voer te verwerken. 

Succesvol aflammeren
Voor aflammeren streven wij bij drachtige opfok naar een voeropname van 2 kilogram droge stof per dier per dag. Een hogere voeropname rondom het aflammeren leidt tot gezondere geiten met een hogere weerstand, waardoor ze gemakkelijker aflammeren en opstarten. In onze VitalMonitor kunnen we deze voeropname nauwlettend volgen. 
Binnen Vitalvé hebben we de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan en praktijkproeven uitgevoerd om te kijken hoe we deze voeropname zo hoog mogelijk kunnen krijgen. Ons doel is om jaarlingen binnen enkele weken na het aflammeren op 3 kg droge stof te krijgen. Benieuwd hoe we dat doen? Neem dan contact op met ons geitenteam!
 


Karin Bekkers

Vitalisator geitenhouderij

Chat